Friday, June 8, 2012

PREGNANCY PROBLEM!!!!

pregnancy problem... dua hari lepas, aku ke klinik seperti biasa untuk check up tambah ada appointment dengan doctor... check darah ok... aku rasa lah...sebab duk tengok every check up macam tu gak... tapi ada lak satu masalah telah muncul tanpa aku sangka... berat badan bertambah dengan mendadaknya... dalam masa 2 minggu berat aku bertambah 2.1kg... mak ai..gemuk tu.... makin bulat aku... ni gara2 aku balik umah mak mertua dan aku melantak dengan sepuas-puasnya... alahai baby..naper baby x stop mama makan...huhuhuhu... confirm2 aku kena ngan nurse dan doctor sat gi...tu la yang duk bermain dalam otak aku ni... dan keduanya...masalah air kencing kotor.... ya Allah... risau nye... tgk result yang lab bagi tu... sah-sah aku kena check skali lg air kencing ni... hmmmm... tension bertambah sedikit lagi... then jumpa ngan doctor lak, masuk jumper doctor dengan muka senyum lebar.. tetiba je doctor ckp nnti die nk refer pakar O&G kat kangar then decide samada kena bersalin 38weeks or bila2 dirasakan perlu...lagi bertambah tekanan aku ni... puncanya.... aku disahkan sebagai ibu yang mengalami masalah GDM (gestational diabetes mellitus) dimana mengalami masalah diabetes sewaktu mengandung... kadar gula tinggi la ni... then tetiba je aku jd confius... macamana aku blh disahkan GDM lak... second MGTT test tu aku rasa ok je kot... below dari paras had limit tu... ishh... naik confius aku... lagi berpusing2 otak aku ni... then ari ni aku berkesempatan datang opis husband aku menggunakan internet, so aku pon cari la semua masalah2 aku tu... bila pikir-pikir balik mungkin sebab aku naik berat badan mendadak kot.. masalah ni pulak bila aku dapat tahu boleh membahayakan baby kat dalam kandungan ni... bukan tu je..masalah kencing kotor pon sama gak bahaya nye... boleh merosakkan ginjal ibu dan bahaya kat baby...

persoalannya... bagaimana nk control makan kalau dah makanan kat depan mata semuanya sedap-sedap... walaupon nasi dengan ikan goreng... arghhh!!!! tensionnya... mak mertua ngan pak mertua bukan main lagi melayan aku makan macam-macam... kalau bab buah-buahan... pak mertua la yang selalu melayan aku ni... buah nangka, buah rambutan, dan macam-macam buah lagi la...mana boleh tolak... sebab tersangat la sedap.... aku ni pon satu hal gak... memang x leh nak control langsung..makan nasi kat umah sendiri tambah sekali je... kat umah mak mertua sampai 3-4 kali.... aiyooooo!!!! mana berat aku x naik mendadak.... gula confirm lah tinggi.. minggu lepas lak kurang makan sayur... adoi....

ya Allah... semoga anak aku dalam keadaan selamat... korang ada advice tak tentang apa yang harus aku makan... huhuhuhuhuhu...dan untuk pengetahuan korang berat daku dh bertambah hampir 12 kg sepanjang mengandung... mcmana nk turun berat pas ni... hahahaha....

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day