Friday, June 8, 2012

PREGNANCY PROBLEM!!!!

pregnancy problem... dua hari lepas, aku ke klinik seperti biasa untuk check up tambah ada appointment dengan doctor... check darah ok... aku rasa lah...sebab duk tengok every check up macam tu gak... tapi ada lak satu masalah telah muncul tanpa aku sangka... berat badan bertambah dengan mendadaknya... dalam masa 2 minggu berat aku bertambah 2.1kg... mak ai..gemuk tu.... makin bulat aku... ni gara2 aku balik umah mak mertua dan aku melantak dengan sepuas-puasnya... alahai baby..naper baby x stop mama makan...huhuhuhu... confirm2 aku kena ngan nurse dan doctor sat gi...tu la yang duk bermain dalam otak aku ni... dan keduanya...masalah air kencing kotor.... ya Allah... risau nye... tgk result yang lab bagi tu... sah-sah aku kena check skali lg air kencing ni... hmmmm... tension bertambah sedikit lagi... then jumpa ngan doctor lak, masuk jumper doctor dengan muka senyum lebar.. tetiba je doctor ckp nnti die nk refer pakar O&G kat kangar then decide samada kena bersalin 38weeks or bila2 dirasakan perlu...lagi bertambah tekanan aku ni... puncanya.... aku disahkan sebagai ibu yang mengalami masalah GDM (gestational diabetes mellitus) dimana mengalami masalah diabetes sewaktu mengandung... kadar gula tinggi la ni... then tetiba je aku jd confius... macamana aku blh disahkan GDM lak... second MGTT test tu aku rasa ok je kot... below dari paras had limit tu... ishh... naik confius aku... lagi berpusing2 otak aku ni... then ari ni aku berkesempatan datang opis husband aku menggunakan internet, so aku pon cari la semua masalah2 aku tu... bila pikir-pikir balik mungkin sebab aku naik berat badan mendadak kot.. masalah ni pulak bila aku dapat tahu boleh membahayakan baby kat dalam kandungan ni... bukan tu je..masalah kencing kotor pon sama gak bahaya nye... boleh merosakkan ginjal ibu dan bahaya kat baby...

persoalannya... bagaimana nk control makan kalau dah makanan kat depan mata semuanya sedap-sedap... walaupon nasi dengan ikan goreng... arghhh!!!! tensionnya... mak mertua ngan pak mertua bukan main lagi melayan aku makan macam-macam... kalau bab buah-buahan... pak mertua la yang selalu melayan aku ni... buah nangka, buah rambutan, dan macam-macam buah lagi la...mana boleh tolak... sebab tersangat la sedap.... aku ni pon satu hal gak... memang x leh nak control langsung..makan nasi kat umah sendiri tambah sekali je... kat umah mak mertua sampai 3-4 kali.... aiyooooo!!!! mana berat aku x naik mendadak.... gula confirm lah tinggi.. minggu lepas lak kurang makan sayur... adoi....

ya Allah... semoga anak aku dalam keadaan selamat... korang ada advice tak tentang apa yang harus aku makan... huhuhuhuhuhu...dan untuk pengetahuan korang berat daku dh bertambah hampir 12 kg sepanjang mengandung... mcmana nk turun berat pas ni... hahahaha....

Wednesday, April 11, 2012

lagi-lagi tentang baby...

lagi 3 bln baby nk kuar...makin terasa baby ni membesar kat dalam perut...seronok...tp kadang2 rasa pelik...sebab dulu time muda2 aku slalu pikir orang mengandung mesti rasa perut nya pedih2...sbb baby membesar...konsep dlm otak ni mengatakan mcm belon yg ditiup sehingga besar... tp semua kuasa Allah swt mmg tiada tandingan..kadang-kadang ngan perut yang dah kedepan ni xde la pulak terasa mcm mengandung..rasa mcm slim je..hhahhaa... cuma dlm usia baby yang dh masuk 6 bln ni, aku xleh nk mkn bnyk2 je...makan makin sikit2.. kalau x...xdapat nk tido...xdapat nk bernafas rasanye...

ujung minggu lepas blk terengganu... mmg seronok... dh lama xmakan masakan ibu sendiri..rasa puas hati dapat makan lauk2 yang mak kita masak...memang nikmat...dan sempat mak aku bawak aku p jmpe bidan kampung... nk puas kan hati yang rasa ragu2... alhamdulillah..baby dlm kedudukan yang elok... mak aku pon tersenyum gembira... apa yang pnting aku kena la sntiasa berjaga-jaga... jaga kesihatan aku n baby sudah pasti dan hati-hati bila wat keja...

kelengkapan baby blm sedia apa2 lg... tp dh mula semak apa yang harus dibeli dan apa yng harus tidak dibeli... tambahan lak aku pon xkeja lg... rasanya kemudahan alat2 canggih utk menyusu tu kurang perlu lg melainkan ada bnda2 yang x dpt nk dielakkan.. katil baby pon xsure la nk beli ke x..lgpon baby tu kecik maybe katil blh dibeli bila baby dh kuar n besar skit nnti... tilam baby lom cari... aku pk nk wat sendiri;... beli je kekabu pastu jahit sarung ngn cadar tilam skali... boleh wat agak tebal skit...xla nipis sgt... hmmm..tp tgk lah..kalo aku mampu nk nk wat sndiri aku wat kalo x cari bahan mntak nenek aku wat... xpon cari je la kat kedai jwbnye...hehhehee...

kadang-kadang aku rasa mcm awalnye nk beli semua tu...tp kadang-kadang rasa mcm masa dh makin suntuk... aku sndiri pon xtahu yg mana satu yg tepat... at least dlm otak ni aku sntiasa fikirkan keperluan baby yg nk dibeli nnti dh... maybe ramai yang baca blog ni rasa meluat..ntah apa2 ira ni..dlm blog pon nk citer...hahahaa..tp ni la kehidupan aku sekarang..kalau x.. nk citer kehidupan yg agak sama sepanjang hari lg korang bosan kan....

Tuesday, March 6, 2012

baby..baby...oh...baby...

assalamualaikum...

hampir 5bulan sudah... baby semakin hari semakin rancak bermain-main didalam perut ni... heehehehe.. mungkin seronok meregang-regangkan badan nya yang sangat kecil atau perut ku ni masih luas untuk si kecil ni terokai... didalam hati ni hanya Allah swt yang tahu... gembira, risau,excited semua ada... gembira sebab baby makin membesar dan hari itu makin singkat dan bakal tiba, risau dengan pelbagai dugaan yang bakal aku diuji nnti... adakah aku mampu mendidik anak aku menjadi seorang pejuang agama Allah, mampukah aku mendidik dia supaya taat pada suruhanNya... hanya Allah sahaja yang tahu... excited sebab baby akan gerak-gerak dalam perut ni... buat perut aku timbul-timbul...hahahaa... kadang-kadang rasa macam ada bubble besar je dalam perut ni... kelakar kan... persediaan aku cuma kegiatan harian dan amalan... semoga Allah swt terima setiap amalan aku, dan aku sangat-sangat berdoa semoga bayi dalam kandungan aku selamat malah sentiasa mendengar nasihatku, bacaan Al-quran ku dan amatlah mendoakan semoga bayiku ini bakal menjadi anak yang baik, yang cerdik molek, cantik sepertimana diperkatakan didalam surah yusuf dan luqman... debaran makin terasa... bila dengar orang-orang tua bagi petua kadang-kadang buat aku rasa takut.. makan nak kena makan didalam pinggan yang cantik-cantik, pilih buah pun yang cantik dengan harapan anak akan jd cantik... percaya sudah tentu tidak... pada aku hanya Allah yang kita boleh berserah.. jika dia berikan kita yang terbaik maka yang terbaik akan kita dapat jika dah ditakdirkan yang kurang baik maka kurang baik juga yang kita dapat... xboleh kita salahkan apa yang kita buatkan...semua tu rezeki yang Allah ganjarkan pada kita manusia.. apa yang penting setiap hari aku mendoakan yang terbaik untuk anak aku sejak ia diciptakan didalam rahim aku sehingga lah ia bakal menjadi hamba Allah swt..

bila difikirkan...
kita sebagai ibu amat inginkan anak-anak kita yang terbaik... segalanya... bukan sahaja dari segi rupa tapi rohani juga... agar anak kita cintakan Allah SWT... agar mereka bakal mendoakan yang terbaik buat kedua ibu bapa nya... begitu juga kita kan... jadi aku perlu jadi lebih baik agar anak-anak dapat jadi terlebih baik dan mendoakan aku yang terbaik malah aku juga sentiasa mendoakan yang terbaik buat ibu bapa aku... xkiralah mak betul ke ataupun mak mentua...

buat baby mama...
mama doakan semoga anak mama sihat sentiasa didalam kandungan mama, sihat setelah dilahirkan sihat membesar dan menjadi insan yang berguna buat agama bangsa dan negara.... semoga Allah SWT memberikan segala kebaikan kesihatan dan keindahan terhadap jasmani dan rohani kamu anakku... tak sabar kami menunggu kehadiran mu....

Sunday, February 5, 2012

pencak silat serta ragamnya.....

aktiviti pencak silat kat UKM dh hbs dh hari ni... selama seminggu aku mengikuti perjuangan dieorg ni...smpai aku pon naik semangat gak... ye la kan...lama2 x bersilat nk jugak main skali lagi...tp seb baik baby kat dlm perut ni... kalau x...confirm...dh lama aku join...hahahha... pelbagai ragam ada kat sepanjang game tu... siap ada yang menyanyi, berjoget, menari, melompat ish... semua la ada... n suddenly aku pon terfikir... depa semua ni pakai tudung... yang mana pakai tudung la kan... x ingat ker aurat kalau dh berjoget melompat2 dgn bdk2 laki kat game tu... mmg la bg semangat kat pemain... tp mcm dh terlebih2 pulak.... aku pon x perfect sgt... tp xde la smpai nk menari2 menyanyi2...ngeeeeee.... sorak bg semnagat dh...utk game pastu dh la kan... ni kalau dh smpai terkinja2 tu mcmana pulak??? keinsafan tetiba hadir je dlm diri ni sbb tu tgn ni terus je menaip ayat2 yang mungkin pedas bg sesetengah org or yg bakal baca blog aku ni... mungkin ini lah salah satu tanda dunia ni nk kiamat...dan salah satu cara syaitan menghasut manusia secara perlahan untuk lupa pada Allah swt.... jadi mari lah kiter semua bersama-sama mengingati yang esa disamping bersukan dgn cara yang sihat.... ok!!!!!!!

Saturday, January 28, 2012

Hargai setiap detik....

Dh lama aku Tak menaip kat blog yg Tak famous nie... Tp apa2 pun Ada perkara yg perlu aku kongsikan juga kat semua orang...

Dh 3bln lebih aku mengandung Dan baru2 ni... Aku bgn pagi solaT isyak Dan baca Al-Quran.. Bkn nk ckp aku ni bgs.. Tp sewaktu aku baca al-Quran tu terasa lak sakit2 kat peyut ni... Maybe baby kat dlm pert menggeliat kot... Seronok dgr bacaan surah Yusuf... Tetiba je hati ni jd sayu... Malah Kesakitan tu buat aku terasa seperti Hayat aku mcm kejap jer... Seperti Hayat ni dh xlama kat dunia nie... Apa yg terdetik dihati Dan difikiran aku... Cuma... Aku nk baby selamat... Selamat aku lahirkan.. Apa2 nk jd selpas 2 aku berserah pd Allah swt je... Malah terdetik kat hati ni... Betapa Susahnya mama aku kandungkan aku...lahirkan aku.. Mungkin lebih berat Dari apa yang aku tanggung...rasa beribu Sesalan kat hati ni... Mcm lagi la pulak kan...

Sesalan dimana aku pernah buat mama menangis kerana kesalahan besar yang aku buat.... Hanya Allah je yang tahu Perasaan aku waktu tu... Tetiba bercucuran air mata dipipi mengingatkan hidup mungkin x lama kat dunia nie... Memikirkan adakah aku sempat memohon ampun pada mama papa Dan Allah swt... Adakah setiap kesalahan aku bakal dimaafkan... Ajal maut ditangan Allah... Dimana kita apa jua kita buat... Jika Allah swt dh tetapkan Hayat aku hanya selama itu.... Pelbagai bentuk Allah jadi an cara kematian kita....

Teringat kat junior yg sedang berada kat ICU kat putrajaya... Hanya Allah saja yg tahu mcmana keadaan diri die yg sebenar....doctor hanya berusaha... Tp apa2 pun doa semua orang amat diperlukan agar die dapat meneruskan hidup die....apa jua yg kita Usahakan harus kembali kepada Allah yang satu...

Tidak diberi ujian oleh Allah jika kita tidak mampu menghadapinya... Malah dengan ujian yang diberikan menunjukkan Allah swt amat sayang pada kita Dan meminta kita kembali padaNya...

Oleo itu buat semua... Hargailah setiap detik yang kita Ada untuk setiap orang yang kita sayang.... Bukan untuk mereka je tp untuk diri kita Serta untuk kita ingat dan sentiasa sedar bahawa Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha Pencipta, Malah Maha Mengetahui segalanya...Dan aku...Akan hargai setiap detik aku dengan menyayangi kedua ibu bapa aku, mertua aku, suami aku Serta bayi yang aku sedang kandungkan ni... Hargai setiap detik agar bayi yang aku kandungkan ni tahu aku amat sayangkan die...malah aku mahu anak ini menjadi anak yang hebat, kental, tabah,sabar menghadapi setiap dugaan, menjadi anak yang pin tar Dan bakal dihormati suatu hari nnti dengan sifat2 yang baik Serta soleh/solehah didunia jua akhirat...

Ingat lah manusia kerana kita hanya lah pinjaman didunia yang hanya sementara...

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day