Wednesday, May 26, 2010

PENCAK SILAT (MASUM 2010)

sownok betol nengok adik2 aku duk b'lawan kat dlm gelangang 2...kalo boleh aku pon nk masuk skali...kan best...huhuuu...xpe2...InsyaAllah...bile dh ada kelapangan yg betol2 lapang akan aku b'main kembali di gelangang silat...xsabar nk amek smua gambar2 ngn dieorg esok..nnti aku letak kat blog ek...

GO!GO!GO! UKM....semoga pingat emas milik kita smua...

Tuesday, May 25, 2010

aku dan die

hmmm...sedey nye hati nie..biler ditingglkan...naper orang laki mudah melupakan sesuatu yg p'nah menjadi barang berharga buat dirinya...??? xcukup caring ker aku nie... orang yang pernah bersama aku masa aku jatuh dan bangun akhirnya tinggalkan aku....atas alasan xtau kenapa die nk cari pompuan laen...hmmmm...apa patut aku buat sedangkan hati aku nie hanya ada ruang utk die...rasa mcm ditikam2 pon ada...rasa mcm jantung hati nie t'henti sekejap...smua nie benar ke x??? aku rasa baru jek mimpi pasal die semlam..tup2 ari nie die ckp mcm 2...hmmmm....

kalo dulu tiap2 pagi die akan tepon aku...tiap kali die dlm kete nk ke opis...wish me a very happy morning....boleh ker aku lupa smua tuh....

tiap kali aku sedih mcm skang hanya die je yg pujuk aku...die msti ckp...''dh lap hingus tuh...''walaupon die xnmpk sbnrnya....kelakar kan....dan die bnyak menggembirakan hati aku..xkira masalah ape pon aku bgtau die...melayan kerenah aku yg ntah ape2...mungkin die dh bosan...

tiap2 petang die msti tepon aku...citer pasal keje...pasal aktiviti masing2 tiap2 hari...dan bila malam he will call me so i can have sweet dreams...sbb kalo die x tepon msti aku resah...hehehehe...

tiap2 hari aku doakan yg t'baik utk die...semoga die dpt keje yg lbh baik dr yg sekarang, dan jodoh aku ngn die pnjang...tp apakan daya..dh takdir...yg pnting aku kena sentiasa doakan yg t'baik utk kebaikan dan kebahagian die...aku hrp die boleh pk sebaik mungkin dgn smua tndakan die..jika ini yg t'baik utknya aku harus akur...

jasa baik die aku xkan lupa...aku bnyk t'hutang budi dgn die...kalo xkerana die aku xmungkin mcm sekarang...mngkin dh lama aku jd sorg yg putus asa...kalo xkerana die aku pasti sesat ntah ke mana...TERIMA KASIH ira ucapkan...

Monday, May 24, 2010

perjalanan

morning everyone...td aku baru jek antar cik yue pegi interview kat LLM...gambate yue!!! and on the way back to UKM suddently i'm was thinking about my lonely trip to terengganu on last week... penat kot drive sorang2..smpai lutut aku sakit and lebam2...

MENGANTUK!!!!! itu ler perasaan yg paling xleh elak...moving out from UKM at 7.30am and terus masuk MRR2..traffic jam sememangnye lah..tp seb baik xler pnjang sesangat....then aku kuar tol terus ikut jln ke kuantan...di dalam perjalanan yg sorng2 2 Allah je lah yang tau..kat 3-4 kali gak ler aku hmpir2 excident...mata aku t'buka jek..tp otak dh melayang2...seb baik xde bnyk kete kat highway..huhuhuhu... boring giler drive kat highway yg hnya ada pokok kelapa sawit and hutan...pagi memang sedap mata memandang..biler dh tengahari kepanasan ler yg amat... biler aku dh t'perasan aku nie dh t'tdo terus aku ingat mama papa n org2 aku sayang...xmo mati kat tgh jln nie...kalo nk mati biar ler ada org...takut seh....

dan dalam p'jalanan balik ke KL nie pon aku jek yg drive..cuma bezanya mama,papa and adik aku ikut skali...tp last2 aku sorng2 gak sbb dieorg smua tdo...mengantok...sgt2...n suddently masa kat gua musang tayar ketenye bearing rosak...cuba bayangkan kalo aku sorng2 jek...wah sgt takut....n seb baik masa kete aku rosak 2 x jauh dr pekan gua musang..kalo duk dlm hutan hbs ler aku...masa dlm perjalanan pulang 2 aku nmpk mcm ada mayat kat tepi jln tp aku ckp kat mama papa dieorg ckp bkn...apakah petandanya itu??sbb bnda 2 dh jd bngkai n xde kepala...tp aku mmg nmpk bnda tu mcm manusia sbb kaki dan tangan n bnda tu bkn haiwan....dlm hati nie Allah jelah tau...duk doa kalo nk diambil nyawa pon biarlah aku sorng jgnlah amek mak ayah adik aku nie...adik2 aku kat umah 2 ramai lagi...huhuhuhu....mungkin Allah nk ingatkan aku tentang mati...n mati pasti akan ingat kan aku pada Allah swt dan amalan aku...semoga aku dpt menambahkan amalan baik aku dan menjadi hambaNya yang b'iman....
kebosanan yang t'amat lah sangat2...dh tgk anime sbnyk yg mungkin smpi naik penat dh..huhuhu..duk merancang nk jenjalan tetapi duit xcukup nk jenjalan jauh2...xlama lg musim orang kawen..ramai n bnyk tol jemputan kawen nie...huhuhuhu...mana dekat leh ler attend..adiah lom lg aku beli..nk beli ape pon x tau..hmmm...

perancangan untuk esok:
1. ke library mencari jurnal n print ape yg patut...(rajin ker nie....) owh en rajin dtglah temn aku esok...
2. malam esok p tgk bdk2 silat kat DG bagi support skit...

perancangan jenjalan:
1. i city
2. zoo negara
3. jalan TAR
4. midvel
5. shah alam
6. sunway piramid

kesmua diatas harus di plan betol2 sbbnye maryam pon nk ikut...xleh ler pegi ari org nk kawen...tp kalo p alang2 boleh kot...heehhehe...agak2 ok x??

Sunday, May 23, 2010

kek span aku...

wah2...sownok giler balik kampung ari tu...sownok lah biler masa t'luang aku di isi dgn pelbagai aktiviti kan...haa...nie nk di jadikan satu ceritalah kn...
hmmm..kebetolan aku terasa sgtlah rajin nk m'buat kek...nk buat kek span ler kekonon nyer...dan aku ngn adik ku bukalah buku resepi mama ku itu....ikut punya ikut skali dh jd mcm dodol lar...aiyooo!!! penat aku ikut..rupan2nya ada silap didalam resepi itu..waaaaa.....sgt sedih....tension jek sbb aku t'paksa menapis kueh ku itu..dh jd rupa bengka ubi pon ada...seb baik kek aku yg x rupa span 2 boleh dimakan dan sedap...hmmm..hbs ler jugak..hahahahha....
maap ler..software nie aku amek trial jek..sbb 2 die ckp gitu..huhuhu

cara-cara membuat kek span dengan betol....

a) bahan-bahan:
1. 2 cawan gula
2. 2 cawan tepung gandum
3. satu tin susu pekat manis
4. 2 cawan air panas
5. satu sudu besar majerin
6. satu sudu serbuk penaik
7. 6 biji telur

b) cara-cara:
1. panaskan kuali, masukkan gula dan kacau sehingga cair. kemudian masukkan air panas dan kacau sehingga ia keperangan dan mendidih dan masukkan majerin dan kacau sehingga sebati
2. tutup api dapur dan sejukkan campuran tadi dengan mengacau nya selama 10 minit
3. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diselangi dengan tepung sedikit demi sedikit dan adunan hendaklah sentiasa dikacau agar tiada ketulan.
4. masukkan satu tin susu pekat manis serta serbuk penaik dan kacau hingga sebati
5. apabila adunan telah sebati dan tiada ketulan didalamnya masukan ia kedlam bekas pembakar dan bakar kek selama 25-35 min dgn suhu 180oC...

peringatan: mesti sejukkan dulu adunan sebelum masukkan telor..kalo x telur b'ketol2..huhuhuhuhu...dan adunan 2 kalo nk suh betul2 jd span kena kacau betul2...aku pon xreti nk explain mcmana...

my lil cousins...




my lil cousins raif...

raif like to smiles and he likes to laught...beshnye jd baby....

penatnye....

tired!!!! ape xnye...satu hari suntuk memandu kete...ari jumaatnye penat drive dari KL ke terengganu pon lom ilang...tup2 kena drive sepanjang ari dr terengganu ke KL n sepanjng ke KL pon aku kena drive..huhuhu..pastu ape lagi bapak ku mulakan dgn b'mcm2 ceramah ler...die ckp aku mmg sengaja bak kete masuk lobang..huhuhu..sedey asyik kena bising jek dlm kete tp ape nk buat..bapak...hehehe..die pon ade ego die gak...hmm...skng nie aku nk rest n download citer2 yg patut aku tgk..hehehehe....

Tuesday, May 18, 2010

my days....

woooo...now my fingers can reach the internet..hahaha..so bored at home..n today i had to follow my mom..just for the internet...muahahahaa...
doing nothing at home just fill with happy sleeping..like pollar bear hybernation...ihhihihihii... as ussual, every morning wake up n breakfast with JERUK PELAM...hmmmm...lazatnye...


tp semalam berusaha aku membuat jemput2 pisang..hahhahaa...disebabkan minyak xde so kena lah tnggu minyak dibeli...dh mlm baru gatal tangan nk goreng...tu pon seb baik adik ku yg mmg teringin nk mkn sgt2..hahahhaa...

jemput2 aku...hahaha

Thursday, May 13, 2010

ubat ku...

biler dh serah diri kepada puan doctor...jd kenalah hbskan obat2 ini..heheehhe..

Wednesday, May 12, 2010

cannot wait for MAHA 2010

hi guys...

suddently i'm thinking of MAHA 2008...the first job i started with, the first time i'm getting my own pocket money and the place i found my love...(frienzs and ...)...~ngeeee~

starting with constructing TNB SSU building then my boss transfer me to others building n finish all sort of thing there...it's been hard to be a site engineer...and i'm have been tougher than before...sampai semua org panggil aku tomboy...sbb aku suka jln2 kat beam bumbung punyer..tiap2 pg msti aku pnjat n jalan2 tgk worker buat keje ke monteng..hahahaha...sownok....

at back of MOA building...best...macam2 sayuran ade...sgt2 seronok amek gambar..heehehe..

inside MOA building...cantik kan!!!but this building was so difficult in positioning the aircondition...because of requirement from consultant they want used the big horse power with big aircond so that's why we can see the aircond was positioning like that...


MOA building...most of construction phase for this building i arrange by myself from foundation, level, structure, civil work, M&E work, interior work outside and inside..but ofcourse with help from my supervisors..kalo x ntah jd bangunan ape pon aku x tau..hahaha...quit difficult lah...sebab bangunan nie ada kolam n footing had to construct below the fish pool...betui ke pool nie????bukan pond ek...lantak lah asalkan aku paham..hahahaa...with steel structure for roofing with only one column in the middle...huhuhuhu...


sownok nengok ikan2 di dalam kolam nie....this is the fish pond i made....seb baik xde leaking and bocor...hahahaha...selamat....Alhamdulillah...


rumah negeri...

i cannot wait to see the improvement MAHA 2010..maybe alot of Malaysian product will be shown there...for all my frenz...the times come i will let u allz know ok...hehehehe...nnti kiter pegi makan buah bnyk2 kat sana tau...

Hadiah Untuk Mama...

on last sunday, me n teha went to MPH Alamanda Putrajaya... and finally i found what i'm searching for..Alhamdulillah..2 jilid buku sirah Nabawiyah buat Mamaku yang tersayang... i hope Pn.Meriam Mohd will like my choice..hehehehe...




after buy those book, we went to foodcourt area..buy some food..hehehehe...ku nampak aja waffle ini terus ku beli..makan kat bilik...hmmmm...lazatttt!!!!
syedap..syedap...hihihiihii..n i'm finish it all...alone..hahahaha...


adik2ku...ok ker buku2 tu...????hmmm..risau gak kot2 mama xnk yg nie...huhuhuhu

Monday, May 10, 2010

when u got fever...

when i'm got fever...ha!..mstilah xboleh buat kojo...nk melaram pon xde mood...everything i look i'm not interested...i had took penadol..but i'm still feel not good..may be i should take a rest and have a nice sleep...penat b'jalan nie...hahahaha....

so adios..jom tito...

Saturday, May 8, 2010

ibu...

ibu...
9 bulan 11 hari kau mengandungkan kami..
melahirkan kami ke dunia dengan penuh harapan..
kau mencorakkan kami dari sehelai kain berwarna putih...
kepada warna2 kehidupan yg menceriakan...
tak pernah kau kenal erti jemu..
kau mendidik kami dengan penuh kasih sayang yang x berbelah bagi..

ibu...
setiap hari kau titipkan harapan dan impian agar kami berjaya didunia dan diakhirat..
setiap hari kau nasihatkan agar kami sentiasa berada dijalan yg benar..
setiap hari kau menjaga kami agar sentiasa sihat...
dan setiap hari kau mendengarkan setiap ketidak puasan kami...tanpa pernah berkata apa2..

ibu..
kau sentiasa ada untuk kami..mendengar luahan hati kami...mendengarkan tangisan kami..
memberi kata semangat buat kami untuk terus berjuang...akan aku sentiasa ingat memori kita bersama..
sejak kecil...kita:
membuat kueh raya bersama-sama..
membuat kerja rumah bersama-sama...
membaca bersama-sama..
menulis bersama-sama..
membaca al-quran bersama-sama...
aku rindu waktu kecilku...jika aku boleh putar kembali ke masa silam...
mungkin aku akan rakamkan setiap detik bersama dengan teliti..tanpa meninggalkan sesaat memori pon...

ibu...
sesungguhnya engkau sungguh mulia...
melahirkan, membesarkan, mendidik kami sehingga kami menjadi org yg berguna...
memang benar pepatah menyatakan..
ibu seorg boleh menjaga anak yg ramai..
tp anak seorg belum tentu dpt menjaga ibu yg sorg..

kepada ibu2 diluar sana....
terutama buat ibu azib, mama eshan, kak pina, kak ila, kawan2 dan adik2 yg bakal dan telah menjadi ibu serta ibu-ibu diseluruh dunia....aku ucapkan terima kasih...terima kasih kerana melahirkan kami..terima kasih kerana x pernah kenal erti jemu dalam menjaga kami...aku doakan semoga kamu ibu2 diseluruh dunia bahagia sentiasa dan dirahmati dan dilindungi oleh Allah swt selalu...

padaku..ibu bukan sahaja mereka yg melahirkan kita..tp mereka yg sama2 mendidik kita x ubah seperti anak sendiri malah sentiasa mendoakan untuk kebaikan dan kebahagian kita...

buat ibu2...here a song for u... mama by spice girl

She used to be my only enemy and never let me be free
Catching me in places that I knew I should'nt be
Every other day I crossed the line I didn't mean to be so bad
I never thought you would become the friend I never had
Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love
Mama I love you.Mama I care
Mama I love you . Mama my friend. You're my friend
I didn't want to hear it then but I'm not ashamed to say it now
Every little thing you said and did was right for me
I had a lot of to think about,about the way I usedto be
Never had a sense of my responsibility
Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes, all that you did was love
Mama, I love you. Mama, I care
Mama, I love you. Mama ,my friend. You're my friend
But now I'm sure I know why,
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All I can give you is love is love
Mama I love you. Mama, I care
Mama, I love you. Mama, my friend,You're my friend
Mama, I love you, Mama ,I care
Mama, I love you, Mama, my friend, You're my friend

Hadiah Untuk Ibu...

penat giler2 hari nie...satu ari aku b'jalan2 kat sogo, jalan TAR dan midvelley...huhuhuu
tujuan jenjalan ari nie...
1. cari makan sebab cafe x buka
2. hilangkan boring yg sesangat lah x tau nak buat ape dah
3. mencari hadiah untuk ibu..

pencarian hadiah untuk hari ibu bermula jam 9.30pagi...aku dh b'tolak ke KTM komuter UKM...ingatkan nk naek bas kesana..tp memikirkan nnti kot bawak bnyk barang so aku pon terus start kete...senang skit aku balik kang..

aku p sana mmglah sorg2 tp aku ada kwn yg temankan aku..janji punyer janji..aku t'sampai awal...kawan ku si Raja lak hbs keje kol 1pm mmg bgs sangatlah aku duk melepak kat sogo smpai x tau nk tgk ape dh..ye lah kan nk beli ongkos xde...ngeeeee... so dgn perut yg lapar terus aku ke kedai roti level bwh kat sogo 2...then terus ke tingkat atas sogo(area foodcourt) cari air n duk mkn kat situ..

aku dan raja (ustaz pernah cakap dieorg nie asal usulnya raja lanun aku pon xtau mana datangnye citer ustaz aku 2..hahaaha...tp mmg betul besut dulu ada raja lanun jajah..)

aku kesana nk ilangkan boring tp boring jugak lah kat sejam dua kat sana..b'fast sorng2...dh hbskan smua mknan aku..aku terus ke level bawah pegi tgk ape yg sales...rupanye ada baju kanak2 and cadar yg sales..mmg murah lah... org pon makin ramai mcm semut..huhuhuu..

jenjalan punyer jenjalan..last2 aku boring terus aku pegi luar dr sogo kat area kedai2 b'dekatan tu...pegi tgk kasut n kedai buku...teringin nk beli buku pasal coastal tp xde lak...haih susah betul mau cari coastalnye buku... smpailah aku naik boring tgk buku aku pegi ke CK Rahim..kedai yg jual accessories wanita...brooches... hehehe..aku pon sempat beli...hihiihihi..biasalah mata dh jadi mcm mata imawari adik sin chan xleh tengok barang bersinar2 mesti cair punyer..hahahhaaha...

4 biji aku beli saiz nye agak besar lah..sebesar ibu jari ku setiap satu..

cantik kan!!! ngeee....rm 10 = 4biji

akhirnya duk tgh2 memilih brooch 2 kwn aku si Raja lak tepon...dh smpai kat sogo..n aku ke sana semula..ingat nk makn kat foodcourt atas 2..tp ramai mcm askar2 semut duk b'kerja so kami terus tukar p mkn kat maju junction mall...kat situ punyer ler lengang smpi nk b'lari pon boleh...wpon ade org tp mall tu agak sunyi sepi..p mkn kat kfc yg mmg xbrape nk ada org...dh hbs mkn terus kami meneruskan perjalanan ke JAKEL TRADING....

tp sebelum smpi ke Jakel tu sempat aje aku menyinggah kat kedai pasar malam 2...cotton yg die jual rm 50 utk 2 pasang..cantik..tp nipis ler...teringin nk beli tp disebabkan niat utama adalah kain utk mama so aku padamkan niat aku 2...smpi di jakel...kami terus naek tingkat dua..kira tngkat yg mahal lah kan...n skali akak kat situ terus tanya..cari ape dik??? mmg ler cari kain kan..hhahahaha.. kami pon ckp ler..cari kain utk mak2..hahahaha...then die p tunjuk kain yg b'gemerlapan mmg cntik..tp aku tau org tua bukan nye suka kain yg ada batu2 nie..susah nk dipakai..nk digosok pon leceh...n then die memperkenalkan 100% italian VISCOSE...cantik harga pon cantik..tp demi org yg aku syg aku beli lah jugak...aku beli 2..

sebbnye satu untuk mama n satu lg utk mak Ahamad muzafa...as a tanda terima kasih x salahkan...lgpon mak die bnyak sgt dh bg mcm2 kat aku...bukan 2 jek sntiasa doakan utk kejayaan aku gak..as an appreciation to a mom tambah lak die xde anak pompuan..so aku belikan satu utknya sebagai hadiah hari ibu...beli ngn duit kumpul sendiri tau..korng adik2 jgn salah paham lak...

hadiah untuk mama..tp ada lagi adiah laen..sbb kami adik beradik share ramai2 so aku b'cadang belikan buku utk mama..sirah rasullullah..InsyaAllah...beli yg tebal tu...

nie lom lengkap semuanya...hadiah laen utk mama akan menyusul kemudian..nnti aku amek gmbar bnyk2 letak kat blog...hehehehe...adik2 korng jgn risau aku xkn salah gunakan duit kamu smua...ok...

nie view jauh cikit jek...hihhihihi..ok ke color nie???

dari kami 9 adik beradik...kami semua sayang mama...terima kasih mama

viscose utk makcik..ira harap makcik suka...

lengkap untuk dihadiah kan kepada seorg ibu...terima kasih ibu...

dh hbs m'beli belah..kami berjalan pulang ke Mall junction semula..utk menunaikan solat...mana boleh abaikan perkara wajib...heehhehe... dh hbs solat terus ke sogo n ke midvelly jenjalan kat sana lak..menghabiskan masa yg xtau nk isik dgn ape...hahahaha...
tp dlm p'jln pulang masa kat pasar tu..smpat aja aku beli buah kegemaran ku jua...buah naga..kalo dulu masa erin ada kat pw(pelangi wira) siap kirim beli rm10 buah naga...wah2..sgt menyukainye...hmmmm....beshhhnyee...


nie buah naga yg aku beli...mlm nie aku jd naga..heehehe

mengikut kata pakar...buah naga kaya dengan potasium, ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yang baik untuk kesihatan berbanding buah-buahan lain yang diimport

banyak kot kelebihan buah naga nie..antaranya:
1. penyeimbang kadar gula darah
2. pelindung kesehatan mulut
3. pencegah kanker usus
4. mengurangi kolesterol
5. pencegah pendarahan
6. mengobati keluhan keputihan

aku beli ler rm5 tp saiznye agak kecik..tp isi nye manis dan sgtlah sedap...sebiji skali aku mkn hbs...

makan dh nak hbs baru nk share picture..ahahahaha

orang cakap kalo makan buah xleh makan biji nnti biji tu tumbuh kat dalam perut...so macamana lak ngn buah naga yg bnyk biji halus nie..xkan aku nk korek biji nye satu-satu...ini bermakna andaian itu salah...dieorg xnk kasik korng mkn bnyk je 2..hahahahaha...
betul ker????

Thursday, May 6, 2010

Pengajaran buat semua...

halllooooo...hhehehe..di hari jumaat yg sungguh indah nie alangkh sownok nye dpt b'window2 shopping..kukuikui...duit pon xdak apa mcm mau shopping..nk window pon xlepas..hahhahaa..

sebut2 pasal shopping lah kan...aku sgt teruja melihat masyarakat kite skang b'giat aktif b'niaga melalui blog...or aku boleh simpulkan kat sini online shopping lah kan...mmg sownok giler b'online shopping nie..sampi satu tahap xsedar b'belanja online lg bnyk dr shopping kat mall...hmmmm...

kira nk share ceritalah kan...minah libya nie mintak tolong aku belikan secara online lah kan..dh siap order n org sana pon dh confirm order payment dh buat n confirm delivery kan...tup2 ckp dlm 7hari jek...tp last2 aku kena tunggu dekat 3 weeks kot...wah2 bnyk ko punyer cekadak yek..ahahahha...byr mahal kot..kalo stakat singgit tu xper lah nk kira halal..hahahha...

and ape yg aku plng geram aku mintak awal2 no parcel utk aku trace die x kasik sedangkan status dh delivery...aku pon x tau mcmana dieorg handlekn smua proses 2...agak susah aku nk trace brg itu smpi biler...but last2 smpi dh 2 3kali aku mail kat die baru die kasik no nye..n brg yg diorder telah smpi ke bangi..

tp problem nya...biler aku check kat opis kolej aku nie leh pulak die ckp x de call letter from post office..sedang kan kat tracking form yg aku print out ckp ade..ape lg..aku b'susah payahlah terus ke poslaju bandar baru bangi opis...n kat setengh jam aku kat situ org kat situ pulak ckp sepatutnya barg nie dh ada kat UKM nie dik...

aku ape lg...huh!!!!! dgn tanda tanya skali ?????? hbs tu nape aku pegi opis die ckp xde surat suh amek barg...so org tu ckp n suh aku ke pos opis UKM lak...tp disebbkan dh lewat aku terus blk lah kan..opis pon dh tutup...

n pagi2 nie dgn semangat b'kobar2 nk settlekan mslh parcel yg entah dimana nie..aku terus ker opis lg n mmg xde surat...lepas tu aku terus ke pusanika pegi pos opis nk tanya kot2 mmg ada kat situ kan...n Alhamdulillah mmg ada n makcik kat pejabat pos ckp dieorg ada bg call letter n barang nie pon dh sampi lama dh..huhuhuh...tension betul aku mendengarnya...SIAPA HARUS AKU PERSALAHKAN???? KOLEJ OR POST OFFICE...???

tp tahniah gak kat post office sbb barang 2 xhilang...n selamat smpai kat tangan penerima...wah2... 

pengajaran buat mereka yg suka membeli secara online:
1. sila pastikan anda mendapat no tracking utk memastikan kedudukan brg yg diorder
2. sekiranya perkhidmatan itu tidak memberi perkhidmatan tracking parcel anda xusah nk gedik2 beli wat hbs duit jek..kot2 kena tipu nnti..
3. kalo brg tu berharga pastikan peniaga t'sebut menghantar secara b'kotak or dgn bungkusan yg selamat dr t'kena air mahupon pecah..

pengajaran buat peniaga secara online:
1. sila pastikan customer anda dpt no tracking parcel mereka setelah kamu mmbuat penghantran..kalo x nnti asyik mkn duit caci maki org jek..sbb brg dpt lmbt or mmg xdpt lngsung...nk ke kamu mkn duit gitu....???
2. sila buat kemaskini mengenai penghantaran n delivery..kalo boleh keep in touch ngn custumor..tanya dieorg barang tu dh sampi ke belom..kan senang..kamu pon x payah nk risau org maki hamun...

cadar baru!!!

morning guys.....today i'm wake up with full spirit...sebab...today banyak sgt2 bnda yg nk dibuat...antaranya:

     1. settlekan parcel maryam
     2. angkat buku dari bilik Nad
     3. membasuh...
     4. aktiviti luar...

but, paling besh nye...aku dpt tido dgn lenanya mlm td...dgn cadar tilam ku yang baru..sownok...ahaks..

semlm lps jumper prof othman dgn kak nurul pasal tesis terus nk naik demam..hehehehee...demam t'kejut...tp demi prof yg t'sayang akan ku cuba membuat tajuk 2..COASTAL LINE + EROSION + GLOBAL WARMING = JURNAL ????? skang nie aku sgt pening utk mencari jurnal yg sgt2 sesuai...anybody who knows abaout the jurnal please tell me..i'm really appreciate ur help thank u...

nie ler jenama cadar ku itu...
to visit: please look at this website http://www.windsir.com.my/

tp paling seronok si kenit eshan...sonok betul dpt jenjalan...seb baik auntie dukong die xnangis..hihihi...tp sikenit nie sgt teruja nengok brg2 kat dlm kedai...semua bnda kalo boleh nk dicapai utk die try buka...tp biler smpai kat baju baby xde lak die nk pegang...xminat kot...mcm tau2 jek yg gmbar cartoon2 tu baju...tp biler smpi kat area shampoo...ade ler botol nie comellah kan...pastu ngn gmbar2 menarik mikey mouse die pon amek pegang nk try buka..botol punyer besau nk pegang sndiri yg x tahan tu...tp rugi sesangat smlm x bak camera..kalo x mmg bnyak ler aku letak gmbr si kenit tu..hehehe

lps mkn jek di belanja oleh kak nurul (thanks kak nurul-semoga sentiasa dimurahkan rezeki) kami b'jln2 kat dlm pkns bangi 2...ada ler billion wat sales..

blue color with simple design..nice kan...ihiks..

ku nmpk cadar2 yg pelbagai color n cantik...n tup2 tgk less 80% wah2 nk kena beli nie...sbb tilam aku lom b'cadar sejak pindah bilik...akhirnya aku ngn mak kak nurul beli cadar sorang satu..harga dr rm 149 dpt rm 29.80...hmmm...100% cotton...although i'm one of million fans of AKEMI bedspread but this product not so bad in term's of quality... selesa(comfortable)...tp aku luper nk survey akeminye cadar baper harga semlm...but ofcourse AKEMI is the best 4 me..

dengan perasaan yg sangatlah gumbirakan dpt memiliki cadar yg di beri nama oleh windsir 'standee sweetheart'

i'm proud to be malaysian n used this product that was from malaysian product...dari perak nie beb..for more information about this bedspread product by windsir just click website above..mcm2 ada....

tupai-tupai

haih.....ilang mood aku pasal mamat yg suka kacau hidup aku tu...org timur tengah nie mmg gitu ke....???? hmmm ape2 pon aku xnk cakap die lg dh...aku nk citer gak bnda2 best semlm...hahaha....n my 2nd semester end up last night...how time flies...too fast...tp kiteorg ejoy sakan lah semalam...bkn senang nk enjoy tu...
wah2..kisah bermula di kedai tupai2..kenapa tupai2???aku pon xtau..nk kata ada daging tupai xde lak...even tupai pon x dipelihara kot...aku rasa pemilik die maybe minat chipmunks kan..ahaks... kena panggil dale nyanyi nie..hihiihihi... tp ape itu tupai2??? rupe2nya kedai steamboat...best lah...area kedai n parking ok..tmpat mkn pon ok...service pon ok..tmbah lak steamboat buffet kan..mmg melantaklah kami disitu...dgn penuh kekenyangan...

ini merupakan 1st round kami memulakan acara steamboat..yg next aku xtau baper kali kami tmbh..

kedai nie ok lah...sape2 nk pegi aku syorkan pegi..sbb rm 25 sekepala...ye lah buffet ko boleh melantak smpai x t'bgn kot...cuma sekiranya ada lebih...rm 10 dicas kepada setiap pembaziran 100g...hmmmmtp bgs gak die wat undang2 nie kan...xde lah org nk m'bazir..so mkn semampu mungkin utk harga rm 25 tu...

sampai licin aku makan...haih mcmana nk kurus????

dgn perut yg kenyang itu aku leh lg mengisi ruang yg masih ada di dlm perut aku tu dgn eskim yg sungggguhhhh....lah sedap....hmmmm..nyumm..nyumm...nyummm....
mana boleh aku tngglkan eskim..itu mknan kegemarn ku...bnda laen xdpt pon xper...kalo aku merajuk org kasik eskim pon aku leh ilangkan prasaan merajuk 2...
mmg betol org ckp eskim mengumbirakan hati ku...lalalalalla....

sangatlah hepi mkn eskim...


eskim ku yang mana...cuba teka...heheheehe

hmmm..baru jek pk nk diet..tp last2 end up with full stomach..balik smpai xleh tdo...
t'paksa aku melayan cerita gokusen 3 aku tuh...

aweks MASTER JKAS 2009/2010

paling penting kami enjoy!!!..hahaha...sambil mkn sambil borak sambil b'gmbar sepuas-puasnya...

posing time

thanks to abg2 b'3...mcm do re mi lak...hehehehe...

Arghhh!!!!!! benci kamu!!!!!

nape lah ko asyik kacau aku jek..mcm xde pompuan laen je nk tepon...mcm xde bdk pompuan laen kat dlm kelas 2...dh ler ckp pon tonggang terbalik lepas tu ckp kite lak xreti bahasa...ko tu yg tak paham...nk buat2 paham konon....

nak pegi genting ape kes bgtau aku...ko punyer pasal lah...peduli aku ngn ko nak pegi b'jalan...ingat aku nie senang nk b'gaul ko senang lah nak bak aku kemana2..ingat aku nie pemandu pelancong aper...menyampah..sgt2 menyampah...hangin satu bdn kot...xreti bahasa ker aku x suka ko...kang ckp terang2 ko lak kecik ati...tp mmg ko xreti bahasa pon kan...setakat nasi goreng ayam je ko tau....

semalam tepon ari tepon esok kot2 tepon lg tuh...huh!!!!...arghhhh!!!!!...kenapalah aku ditakdirkan sekelas dgn nya...owhhhhh tidakkk....lu ingat aku suka sgtlah kat lu...lu banyak duit kiranya aku leh suka kat lu ar...ceh...lu ingt wa nie saper??lu pk lah sendiri...sedar skit asal usul lu tuh...nk cari bini cari pompuan tolong ar jgn cari org m'sia...ingat org m'sia suka sgt ker nk kawen ngn korang..kalo hensem giler speaking pon bgs xpelah jugak..nie dh ler muka seposen lps 2 speaking mmg duk putar belit..aku dh bg jwpn dgn b'titik noktah boleh pulak die tanye 'so????'....itu dh explain...

tp yg paling aku geram lu peduli ape wa nk balik biler...siap tanya tarikh aku nk blk biler lak..ada aku naik kete ko ker??xpakai duit minyak ko kot...plg b'mslh...tanya benda sama 2,3,4 kali tiap2 kali tepon lak tu...aku ada hutang ngn ko ker smpi ko tanya aku nk blk biler...hutang nyawa pon xde ko tau...hangin aku...geram!!!!!nie kira aku stakat kawan jek....kalo jd awek ko mmg aku cabut lari ler jwbnye...banyak cantik muka ko...ko telek dulu diri ko sblm ko kwn ngn minah2 malaysia yek...

Wednesday, May 5, 2010

it's Raining.....

tonite..is the nite...wah2...saper nk blanja mkn mlm nie????Farah ker??? ke bdk yg baru smbut bestday die???ahaks.... byak ko punyer cekadak...smua nye ditanggung sendiri yek cik ira...hmmm....

it's raining outside now...what should i do to ??? hmmm...one week more will be mother's day...nk shopping presents 4 mama...but when???duit masuklah cepat2..aku nk beli adiah nie..nk jenjalan..nk shoping......shopping...shopping...shopping...wah best nyer dpt window shopping pon jadilah..nk pegi zoo...jom saper nk ikut..kiter pegi zoo nk x???best2..leh amek gmbar bebanyak skit...hihiihihi...

Tuesday, May 4, 2010

Alhamdulillah...

syukur ke hadrat ILAHI...akhirnya aku b'jaya jua m'hbskn exam nie...finally only left my thesis...penat + mengatok = mau tido...heheehhee... after doing the hardest final exam paper...those question mostly tricky..but...luckily i can find the solution...hopefully i can score 4flat this semester..huhhuuuu... thank u c'KAT sbb soklan td mmg susah sbb kami x paham pon....tp disebabkan soklan 2 sama dgn project so kami salin ajek bulat2...petak2 xde yek..hehehehe..

next time i will try harder for structure...n maybe(InsyaAllah) next semester i will attend ur class for RC and Prestress concrete...c'KAT i'm promise i will pay more attention in ur class...hope i can be bridge designer next time...hahahaha...duk opis wat design lak...b'cita2 mcm PAYAM...he want to be bridge design engineer..and i hope i'm also can be like him..as smart as him..heheheehe...and to PAYAM..thanks for teaching me for those calculation....

perut aku pon dh kenyang sebab td lps exam terus pegi mkn...menahan lapar di bilik yg sgt2 sejuk..huhuhuu....tp giler phyco td duk dlm bk12...mamat arab nie leh kuar 45min awal...giler canggih...ape yg dijawabnye smpai leh speed gitu..calculation nie beb..aku nyalin pon x dpt buat secepat 2...yg paling aku x tahan..BS code xbawak pon...wah2 sgt bgs n sgt hebat mereka2 itu...aku benar2 kagum dgn mereka...

BS code nye kitab punyer tebal mcmana leh dieorg ingt..aku rasa mereka2 itu minum air rebusan bs t'sebut..sbb tu leh ingt n x perlu bak..hmmm..ape2 pon aku pon xkisah sgt dh...sbb aku pon Alhamdulillah sempat siap jwb semua soklan...
ape yg penting aku nk enjoy tido n layan gokusen3 nie...dh ulangan dh nie..adiosssza..

last paper....

gelisah....ape x nye..esok last paper aku..kalo org laen happy je kot..aku nie..gelisah kot xdpt jwb esok...mcmana nk jwb esok baca pon lom hbs...risau betol lah...arghhh!!!!!... tension giler gini... penat tp nk tdo rasa mcm xnk tdo lg...sbb rasa mcm sgt bnyk bnda xtau...huhuuhuu...

harap2 soklan esok senang lah yek...kalo sama mcm past year alhamdulillah ler..huhuuhu...sgt b'harap kot...

buat kak nurul, ida, jannah, ngan jidah...semoga kiter sama2 dpt jawab yek esk...doa2kan soklan esok senang dijawab...aku mmg risau giler2 dh nie...baca pon rasa mcm x smpi suku...hadoyai...

boleh x kalo esok ira mintak...'prof, yg nie jwapan nye ape???' n prof bg jek jawapan kan senang...wah2 bnyk betol cekadak engko yek cik ira..hmmm...mcmlah prof blh kasik..die pon kot2 xingt nk kira mcmana agaknye..hihihihi

Monday, May 3, 2010

hmmmm...

as usual, bgn pagi2 nk baca buku..tp xbuka2 pon lg kitab nye..hihihihii...
thanks kat abg shahril cause have to travel from house to UKM then to office just for sending me the notes for bridge..we will use all those notes for tomorrow...kagum(very impressive)...sgt2 kagum dgn mereka yg bekerja diwaktu pg nie...sebelom subuh dh bgn pegi keje...kiter..duk membuta lg...haihh..ape nak jd nie..

looking at abg shahril, i just remember my life before i'm coming back to be a student..hehehee...wooooo...site engineer yg b'jayalah katakan...everyday, i will woke up early in the morning so i can arrived at site before 7.45am..sbb AH LEONG slalu tnggu kami kat opis 2..mentang2 bini xde kat KL..hahahaha...if we r late, AH LEONG will start babbling...everyday we came with gud mood become a bad day 4 us..

need a glass of juice...

anybody...sape2 ade orange juice???really need now..feel so sleepy...
tired maybe...ape xnye..satu lori kot aku angkt brg dr bilik aku 2...andaian je lah kan..hahahaha..

juice..juice..juice...nyum..nyumm..nyummm...hmmm..bestnye if i can have a glass...ngatok sesangat dh nie..but still not finish study...suku pon lom hbs lg...huhuhuhu...2pages from 10pm till now(1am)....ooowowwoooo...can i finish this...???ape lah agaknye kak nurul buat skang nie..hmmmp...dh tdo ker duk wat report...

my brother come to be a doc soon...said...'orang bijak beli jus kotak kecik 2 jek'....small size of juice is better than larger one...because of juice vitamin will loss after u open the bottle for few hours..so for those people who like to buy large size of juice please finish it in one day..don't keep it for a long time..even u keep it in refrigerator, the vitamin C cannot be keep as fresh juice..

wahhhh..ngntok nyeee....aku rasa aku kena tido nie...let's have nice sleep tonite...to all my frienz all around the world i'm wishing u all may ur sweet dream tonite come true...

One more Paper left...

Thanks to Allah swt..those question for 2day same as last year final..but time to short for answering 4 question...but finally left one more paper to go...bridge engineering..
i'm wonder if i can finish study for this course tomorrow....looks like those calculation not to difficult but some item and code i cannot really2 understand...

i think it much easier to built the bridge than design it..hahhaha..mmg lah leh ckp senang kan...sbb x reti kira..if pandai kira mesti design lagi senang... hmmm...mr.Nazmi aka bapak budak sebab dpt baru baby always said bridge is killer paper...r u sure???? saje je nk patahkan semangat kami nie...
but...kalo bukan sebab die, aku dengan kak nurul memang x amek pon subject tuh...haih...die yg b'ia2..last2 n finally both of us stuck in the bridge...hahahaha...die pulak dh cabot lari...aiyoooo!!..

post-tension bridge, composite bridge and deck bridge...woooo....a lot..but for en.CAT (kat atas 2..hihiihi)part is the most problem ever...optimization..anything can be optimize..hbs tu macamana..kot2 kuar soklan yg basic tp lupe kira mcmana jek..mampus ler...3hr pon xcukop kalo gitu..

midterm punyer soklan pon 1/2hr duk membelek buku jek mencari kat mana jawapan..inikan pula 3hr with 4question..time is not enough for us....ARGHHHH!!!!!!.....

cik ira tonite feel free to do the exercise for bridge ok...esok2 nk bincang ngn mr.PAYAM and mr.OMED.. with our beauty eshan mom and gadis2 KIY...hehehhehee...

Sunday, May 2, 2010

start now...

morning guys..
this is what i found from internet..and i would like to share with u all...motivate urself for healthy life....

Things You'll Need:
• Alarm clock
• Exercise plan
• Workout gear
• Discipline

Step 1
Choose an alarm clock with a pleasant wake-up call. If your alarm scares the pants off of you every morning, then you might be waking up grouchy and uninspired for a very good reason. Test-drive clocks in the store and look for a sound that suits you.


Step 2
Lay out your workout clothes, gym bag or other gear before you go to bed each night. Include a variety of items in case the weather changes overnight.


Step 3
Wake up at the same time every day (and ban the snooze button). Even if you choose to sit on the couch and read the newspaper instead of exercise, at least you are teaching your body to rise and be semi-alert at this hour.


Step 4
Don't leave enough time to dilly-dally. The more you are standing around in a dark, cozy house, the less likely you are to leave it. Wake up, get dressed, and get out the door.


Step 5
Experiment with your pre-workout food. Figure out how little you can eat and still fit in a solid workout. Can you run 5 miles on an empty stomach? Can you ONLY run on an empty stomach? Some quick-and-easy foods that are usually gentle on a pre-workout stomach: banana, cereal bar, toast or yogurt. If you are doing an especially tough workout that requires ample fuel, give yourself enough time for your food to digest before exercising.


Step 6
Find a friend or group to keep you accountable and motivated. If you are meeting outside for a walk or bike ride, establish weather-related guidelines. (For example, if the weather drops below X degrees or it's thundering outside, hit the gym or exercise at home.)


Step 7
Explore different activities, then alternate your workouts to keep things fresh, but consistent.


Step 8
Create an exercise plan or fitness goal so that you know what you're working toward. Once you start seeing results, you will be more motivated to keep that alarm set on EARLY.

do it now...enjoy the excercizes consistently...and live happier...

miss ThiS MoMeNt - Part 1

almost 3 years i left my degree life..and now i'm back to student life as a master's student...
same but still have the different...life with frenz..study life...and especially SILAT...hmmp..rindu nk b'silat...really2 miss those moment with SILAT GAYUNG FATANI UKM team..


being a 1st year student then t'jebak dlm ko-k silat...it is 1st time i'm joining martial art clubs and co-curiculum.. never expected i will be there on 1st day...learn 'bunga sembah'...it's to hard but interesting...since i like sport n i like to kick..so this is most suit for me..hahahhaa...day after day then i can really do the bunga sembah..and my GURU said that i might have SILAT blood...hahaha..hmmmp... but think deeply maybe..or maybe not..but some of my dad's cousin also take same martial art..maybe it's true we have that blood..


most important..sungai congkak activities..best....sangat2 lah...
training inside the cool water..huhhhuu..kak dilla, my best partners...hari2 duk hentam aku..gedebuk2 aku jatuh kat atas simen DECTAR 2..hahahaha......

future planning...

tomorrow is big day...final paper for traffic flow theory...for a few hours study finally finish with a conclusion...just study past year paper and tutorials.. but might be something unexpected happen 2morrow..just same as last semester...unexpected question for traffic..hehehhe...

hopefully the question will be same as last year...ya Allah...give us strength and may everything will be easy..ameen....hihihiihi....

last night, i try to add adsense....but they didn't approve my application and it say's like this:

Hello shahirah hayati mohd salleh,

Thank you for your interest in Google AdSense. Unfortunately, after reviewing your application, we're unable to accept you into Google AdSense at this time.

We did not approve your application for the reasons listed below.
Issues:
- Unsupported Language

how come u said like that...dah bahasa ibunda bahasa melayu...so i choose english language but leh pulak die kata aku nye blog xde support english language...ape kes...ceh...geram pon ade...baru je semangat...new spirit nie beb...hampeh tol...

GERAM!!!!!!

so i try figure out what should i do so they can approve my application...and now i have to wrote everything in english...hmmmp....tired everyday talking in english with those guys that never understand themselve and now i have to wrote everything using 3rd language...1st language is bahasa...2nd language is bahasa besut...hahahaha.... and i had promise to one of my iranian friend, must wrote in english so he can read my blog everyday after this...MEHRAB THANKS FOR VISIT MY BLOG!!!

talking about future planning...kak nurul n myself ofcourse...was figuring anything that we can make a business..hahaha...with new spirit want to be business blogger..hahahaha...but what we want to sell...hmmpp...any suggestion???

our planning....
1. silks from terengganu
2. supplier for stationary
3. surveniors and gift..
4. toys and kids stuff..
5. women cares..
6. creative cards and etc

many things in our mind now..but still not get the correct plan..dream big..money will be bigger too..InsyaAllah...when we get the best plan may everything will come true and success... just pray for us...

Saturday, May 1, 2010

Don't Let me Fall - lets sing...

underneath the moon, underneath the stars
heres a little heart for you
up above the world, up above it all
heres a hand to hold on to

but if i should break, if i should fall away
what am i to do?
i need someone to take, a little of the weight
or ill fall through

you're just the one that i've been waiting for
i'll give you all that i have to give and more
but don't let me fall

take a little time, walk a little line
got the balance right
give a little love, gimme just enough
so that i can hang on tight

we will be alright, ill be by your side
i wont let you down
but i gotta know, no matter how things go
that you will be around
Don’t let me fall

underneath the moon, underneath the stars
here’s a little heart for you

up above the world, up above it all
here’s a hand to hold on to
you'll be the one that I’ll love forever more
ill be here holding you high above it all
but don’t let me fall

Bank or Bankrup????

wedding season is coming...haih... duit..duit..duit...
banyk nie nk spend utk kenduri kendara nie...

adiah + travel + tol + etc..... hmmmp...seb baik xde lg yg satu hari 2 tempat kenduri..kalo x pengsan aku...

buat kengkawan yg nk kawen...n buat kawan ku wa yg mana aku x dpt hadir kendurinya pada hari ini..aku ucapkan selamat berbahgia...semoga Allah panjangkan jodoh kalian semua dan semuanya b'jalan lancar.... kalo ira sempat pegi kenduri korng InsyaAllah ira msti smpai..tp kalo xdpt hadir mintak maaf sesangat...bkn x mo pegi tp ada perkara yg t'tentu...

School holiday = wedding day... nape org x buat time x cuti sekolah yek????hahahahaa...tnggu sedara mara semua cuti yek..tp boleh ker????wah2...tp kite smua merancang kan ..yg tentukan smua nya dr Allah swt... buat kengkawan..sila click yek...

khas buat kengkawan ku smua

SeLamaT HaRi Pekerja..

SELAMAT HARI PEKERJA..

buat papa, mama, kengkawan yg sudah bekerja, pekerja gomen, pekerja swasta dll... jasamu dikenang sentiasa...bg mereka yg betol2 komited ngn keje lah kan..hahahahaha..

biler pk pasal kerja...aku pon pernah b'kerja...SELAMAT HARI EX-PEKERJA IRA...hihiihihii...
skang nie dh fening nk pk pasal keje lak...kena cari duit nk idup..skng nie sape yg boleh idup tanpa duit..hmmp...xkn nk mintak sedekah lak kan sedangkan aku leh bekerja menggunakan tenaga 4 kerat nie... kerja oh kerja....

TeNsioN!!!! Arghhh!!!!

cepat2lah hbs exam..rasa mcm dh x t'tnggung lg...huhuhhuu...tp baca pon lom hbs..amacam mau exam...2 papers more to go...tiap2 hari nk baca jek..ada je agenda yg x diundang..

ari nie sgt penat naik turun tangga sbb duk kemas barang2 ku yg mcm satu treller..huhuu...baca bridge baru seciput...utk ari senin lom baca lg...guano nih???? smpai skang duk cari requirement utk HB loading for single wheel utk bridge nie x jmpe2..hmmmp..kalo mcm nie caranya aku jwb soklan..2 jam 1/2 pon lom tentu lg siap 2 soklan...


smpi skng baca ape ke bendanya pon xtau...dh ler tulisan sama saiz ngn semut api..ntah2 semot api 2 lg besar kot..huhuhuhuhu....

Ya Allah...Permudahkan lah segala2nya...Semoga kami dpat menjawab smua soklan dgn jayanye..amin.....
buat yg tersayang semoga berjaya amek gmbar2 pengantin cntik2 yek..hihihi...all the best for new carrier...nothing can't be done when u have the spirit..so..chayok!!! cik ira disini pon akn berusaha gak m'hbskan smua nie...wah2..tetiba jek b'kobar2...ahaks..

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day