Monday, October 10, 2011

kehidupan ku setelah bergelar isteri....

hari pertama bergelar isteri


wow!!! sangat-sangat teruja... seperti mana wanita lain diluar sana pastinya hari pertama bergelar isteri amatlah mengembirakan... begitu juga aku tambah pula aku jahit manik sendiri kat baju nikah aku tu hehehe...tapi.... saat-saat majlis akad nikah aku yang hanya mendengar pun berdebar-debar...malah tatkala waktu detik itu, aku terfikir betul ke keputusan aku nak kahwin...betul ke aku nak jadi isteri orang...hahahhaha...macam-macam persoalan...malah macam-macam perkara pelik-pelik aku fikirkan... time tu la aku fikir aku risau ngan mak mertua dan pak mertua...time tu la aku fikir masakan aku x sedap walaupun sebelum ni aku masak semua melantak je... ishhhh....memang kelakar la.... tambahan pula saudara mara yang sangat ramai di ketika majlis akad nikah yang diadakan dirumah aku sangat la meriah... mereka terlebih excited dari kami berdua sebagai pengantin... hmmmm.... 


 detik-detik majlis akad nikah



setelah seminggu menjadi isteri



nak jadi isteri yang solehah pastinya harus taat pada perintah suami...dengar cakap suami tapi hanya perkara-perkara yang Allah swt suruh...yang ditegah jangan dibuat... syok dapat solat bersama suami... makan bersama suami...mengadu pada suami... hahahaha... tp kehidupan seminggu kami sangat penat...kerana majlis kenduri yang sangat la meriah tambahan pula dengan kerja-kerja mengemas rumah dan melawat saudara-mara terutama yang tua untuk aku perkenalkan suami aku ni...heehhehe... penat...dari pagi keluar balik sampai malam...pastu asyik kena makan dan minum...huhuhuhu..sampai kembung perut ni ha... sampai mengantuk.... tp suami ku kena balik awal sebab nk prepare segala benda kat kedah pula.... uwaaaaaa!!! berpisah sekejap dengan suami... sejak tu aku wat perangai skit... asyik nk menangis je...apa x nye rasa sedih sebab bakal tinggalkan umah aku, mama papa adik2 yang aku sayang... rasa tetiba sangat pilu...sampaikan aku kemas semua barang macam orang nk lari dari rumah...tp benda aku x fikirkan ialah untuk barang2 yang perlu dibawa untuk mak mertua...hmmmm....masa tu aku rasa takut, risau, sedih, happy, semua benda la kan... hukhukhuk....

















wajah-wajah ceria kami bersama-sama... sayang kamu semua...

P/S: kepada semua pembaca kisah ini...kisah ini akan disambung dalam episod lain...hahahaha...bye....nk wat kerja skit...hehehehe


kepenatan

semalam berusaha melatih student uitm arau untuk jurus wajib (P).... sampai aku pon sakit2 badan...hahahaha...Al maklum jelah dah terlalu lama meninggalkan arena sukan... bila wat betul2 terus sakit sana sini... suami aku yang selalu turun training ajar budak2 IKBN pun sama...hahaha..mungkin kami x fit seperti dulu tapi semangat kami berkobar-kobar untuk meneruskan usaha murni untuk adik2 uitm berjaya dalam pertandingan mereka...xdpt no 1 dapat no 2, 3 pon jadi la dik asalkan tak tercorot...hehhehe... semoga korang dapat buat yang terbaik...usaha tangga kejayaan...siapa yang usaha lebih pasti dapat habuan yang baik...

Saturday, October 8, 2011

pencarian kerjaya!!!

salam....

pencarian kerjaya aku berterusan hingga kini... dh jd bini org tp masih lom dpt kerja lg...mungkin rezeki aku yang aku cari x berada di negeri perlis ni... mungkin aku harus cari nun jauh dr kawasan yg dekat dgn suami aku nie... hmmm...ni la ujian kan... Allah xkan berikan ujian jika Dia tidak sayangkan kita... dan tidak jua Dia berikan ujian yang tak mampu kita tangani... Alhamdulillah...setakat ini aku dan suami masih mampu tangani dan sabar dengan dugaan yang diberi walaupun kadang2 aku selalu memberontak dan merajuk dgn suami sendiri kerana pelbagai benda..mungkin ini lumrah hidup... tak kan ada pasangan suami isteri yang hidupnya sentiasa bahagia tanpa cabaran dan sedikit perselisihan faham walaupun kita mengenali pasangan kita sebanyak tahun yang mungkin untuk kita terima dia sebagai suami... 

setakat nie aku dh isi UITM p.pinang, MARA, job malaysia mmg xpayah ckp la kan... lg apa dh aku isi...hmmm...ooooo..unimap... ada lg..tp aku sndiri pon dh lupa..hahahaha... nk keja gomen tp aku didalam senarai menunggu(simpanan setahun) lak... hmmmm... dh nk hbs setahun dh nie... ahhahahaa... ntah btl ke tidak nie... 

TETAPI....
didalam masa yang sama... dalam aku duk boring2 kat umah bermain ngn puteh dan maya kucing2 kesayangan aku... aku masuk kelas fotografi... yang diadakan kat dlm IKBN nie...jd mudah la aku nk p kelas tu jln kaki pon blh naik beskal pon blh... lgpun aku ngn suami tgh belajar utk mencari wang sampingan dgn camera yg ada ni...semoga Allah permudahkan urusan kami dan semoga impian kami menjadi kenyataan...
ishhhh mcm2 lak kat dlm kepala otak aku ni nk buat duit...tp blm mula2 lg...hahahaa..nk kena cari peralatan dan bahan2 untuk projek2 dlm otak aku nie...nnti dh ada jgn lupa beli lak ye...

si suami pon tgh berusaha untuk memantapkan kewangan kami....dgn arnab, fotografi dan silat InsyaAllah... tp semua rezeki Allah yang bagi kan... jika ia milik kita pasti kita akan kecapinya...tetapi jgn lah sampai lupa pada yg SATU(ALLAH SWT).... rezeki ada dimana2...kita hanya perlu berusaha dan aku akan terus berusaha mencari kerja... 

Wednesday, June 15, 2011

DEBARAN

hari semakin hampir...debaran semakin terasa... tp umah masih x siap lg... semuanye tinggal finishing ngan electrical work.. aish..sempat ke umah ni siap nk kenduri ni... sebut pasal kenduri pon satu hal...sgt la bnyk lg bnda yg x setel..td baru je p tempah baju... hati ngan otak ni pulak asyik duk pk...btl ke aku nk kawen... tepat ke pilihan aku ni... hai... betul ke perasaan aku ni... kadang2 rasa ragu2 dgn diri sendiri... tp adakah semua org yg nk kawen mcm tu... hmmmm... kalau tidak jawab nye aku la yg problem... ye la kan...perkara kawen ni bnda besau... nmpk mcm mudah tp bnda ni akan ubah setiap perkara yg ada pada diri kita ni... kehidupan single x sama dan malah nmpk lebih mudah..sebb semua bnda blh ambil ringan jek... ni dh kawen...uwaaaaa.... mcm pelik je rupa aku rasanye biler ckp nk kawen... mcm wajah ni bertukar...hahahaha....kelakar je bunyi nye..tetiba aku bakal join group mak-mak...hahaha...tp team mak-mak ni mmg best.... betul x kaknurul...kakfarihah rindu kamu semua la... doakan yg terbaik untuk ira ye...keja pon lom dpt lg... maybe lom rezeki ira lg...kiter semua doa2 kan ek..heehhee

Wednesday, April 20, 2011

singapore Vs Malaysia...

assalamualaikum... 

kenapa dengan Singapore dan kenapa pula dengan Malaysia???? hahahaha...msti korng tertanya-tanya kan... sbnrnya dh lama dh ira nk citer kat korng semua ttg entry nie... tp masa asyik pendek je nk menaip kat blog..biler nk taip asyik terlupa..jd skang nie bila ira ingat ira nk citer la kat korng semua...

singapura yang mana dulu kalanya merupakan salah satu bahagian dari tanah melayu akhirnya terpisah... kenapa yang tu korng baca lah buku sejarah..sbb ira pon kurang ingat sangat dh sejarahnye...2hari 1 malam berada di singapura mmbuatkan ira terpegun sejenak.. kagum... tp naper la ira nk kagum sgt ngn negara org sedangkan negara sendiri ada... betul x??? mula2 naik flight mmg rasa seronok ni...tak terkata sbb adik nk banja ajak jenjalan p singapura... hahahaa... rasa best giler la... excited sgt... rasa mcm nk amek gmbar kat smua tmpat..tp apa la nasib badan..adik aku yg ajak aku tu x layan sgt kakak die nk amek gmbar..xde org nk amek gmbar ira...huhuhuhu..menyedihkan....

kekaguman ira ni sebenarnya tertumpu kepada pembangunan negara singapura yg sungguh kecil dan padat tetapi sangat bersih.... dan cantik... malah ira rasa dan boleh nyatakan bahawa singapura adalah salah sebuah negara yang sustain... mapan... sungguh mapan...malah pada waktu malam shopping complex pon x tutup..kat area pedestrian walk tu macam2 acara depa buat... ada fashion show la...org nyanyi2 la...alahai smpai ke pagi bndar singapura kat orchad road tu meriah... malah bangunan2 nya sungguh mengkagum kan... nk tgk... yg nie mmg ira sendiri pon terpegun melihatnya...
menarik x??? bagunan yang mana kat atasnye berbentuk kapal... kata adik aku...kat situ ada umah, shopping complex, tempat melancong...hai macam2 lah...so ni kira salah satu bngunan yg mmg menarik hati aku...



hanya sempat amek gmbar ni jek...huhuhuhu... tp tempatnya sangat menarik dan bersih... tp ira tetap suka malaysia..sbb makannya kat sini lebih sedap.... ehehehhe... jd cuba korang fikir2 kan...apakah perbezaan ketara malaysia dan singapore...sedangkan negara nya sgt kecik sehingga kad train pon blh refund balik..malah x de satu kat train pon yg bersepah kat lantai..kalo kat malaysia...huhuhuhu..semestinya bnyak la kad2 komuter kat lantai apabila smpai kat destinasi btl x???? heheheh... jd fikir2 kan...kiter punya bnyak sumber tp kenapa singapore blh maju .... mmmm... NAPER YER!!!!!

Monday, April 18, 2011

kerisauan

dah lama rasanya aku x buat sesi luahan hati kat blog nie... alahai..kalo la internet ada kat umah agaknye sesi luahan hati ni tiap minit ngn tiap2 ari pun ada...hahaha... tp apa yg merunsingkan aku sekarang...umah yg masih blm siap...sepatutnya sekarang dh berbumbung tp...baru rangkanye aja yg ada... huhuhu...sedih btl... kerisauan ini bertambah-tambah lg dgn persiapan aku yg entah kemana nie...p kiri pon salah p kanan pon salah.... sentuh sana sikit sentuh sini sikit...naik pening aku ari ni... kadang2 aku nk je bgtau kat pakcik2 tukang tu buat cpt2...huhuhuhu... kasik tambah org...dgn bilngn worker yg hnya 5 org setiap hari mcmana nk siap...atleast biar la ada yg buat kat dpn gak..nie smua kat blakang kat dpn mmg tertangguh terus...harap masa kenduri nnti semua nye siap dan kelihatan cntik dan kemas... susah gak biler pk hal2 kawen nie...wpon dlm islam menyatakan kawen tu mudah dan x menyusahkan tp bnda2 yg bab kenduri ni agak susah n remeh skit..terutama bila nk wat kenduri besar2 nie... memerlukan tenaga kerja yg amat ramai..bahan2 yang sgt bnyk..mngkin ada org ckp naper x guna catering je..tp bile memikirkan family kami yg sangatlah besar dengan sedara mara yg sangat ramai...aku rasa sependapat ngn mama n papa aku... xsesuai... kawan2 pon dh ramai...tp kwn bapak ngn mak aku...cuma aku harap kwn2 aku smua dpt dtg kat umah aku... huhuhuhu.... biler lg nk mai besut kan...dtg tau.... kerisauan ni makin berpanjangan la jwbnye sehingga majlis tu berlangsung... bnyk lg bnda2 yg aku nk uruskan...harap semua berjalan lancar...doakan ye kawan2...

Monday, April 4, 2011

tanam anggur!!!

salam satu malaysia semua...
korang minat x makan anggur?? aku sgt suka mkn anggur...hehehe...tp anggur yg aku nk sebut ni lain la...sbb yg ni anggur yg ditanam x nmpk pokok dan x nampak buah ngn hasil nyer....hahahaha..pelik bin ajaib kan...alaaaa... korang dh tau kan... apa lagi jd penganggur kehormat kat umah... makan tido makan tido... tp kat umah tu xde la aku duk je...buat la keja kan...melatih diri menjadi suri rumah tangga...hahahaa... skang nie keja aku jd supervisor bapak aku kat umah..tgk tukang wat keja..arrange material n etc.. tu kira a lil bit part of engineer work gak la...tp aku kat umah blajar cara tukang kmpng wat umah..bkn senang gak...hahahaa..nk tau naper??? leceh...mereka ni bnyk songeh...mungkin tu sbb la contractor suka amek org indonesia ngn bangla utk jd pekerja mereka... kadang2 5 org je..kadang2 3 org je yg dtg keja...hbs tu bila nk siap... aku pon geram tp seb baik aku x boleh marah pakcik tu..kalo x mesti pakcik2 tu terus x dtg...hahahaa...

tp at same time aku duk uruskan mcm2 bnda utk mjlis bsr nnti...skang nie duk menjahit manik utk baju aku...heehehehe...aku sndiri pon xsure cntik ke x....ehehehehe...

anyway buat adik2 yg nk tgk gmbr umah tu maaf la yek... nnti dh dpt gmbr2 aku postkan ok....

Thursday, March 3, 2011

tengok2...jenguk2...

salam semua...


mesti semua orang rindu kat aku kan..dah lama aku tak menulis dan berceloteh kat blog ni... sekarang ni sangat sibuk dalam menguruskan hal-hal kat rumah. rumah lama ditambah dengan rumah baru...nak dapat menantu punya pasal bapak aku besarkan lagi rumah yang sedia ada... tp besarkan rumah ni bukan kerana nak dapat menantu, tp sebab family yang mana anak2nya semakin membesar...smpai bilik pon dah tak muat nak muatkan 9 orang anak... so ni request dr adik2 yang duk jauh nak tgk progress umah...ni amek gmbar pagi td...tgk la ye smpai puas..nnti dh siap aku update lagi ek...









get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day