Tuesday, August 31, 2010

jahit manik siri ke-2

amacam kengkawan ok x aku jahit manik..ni jahit pintal aku blajar kot blog..hehehe..cari2 dpat la yg ni kan...jap ek aku link kan blog nye...hehehe [klik]

sangat seronok dapat gak wat..walaupon xde la sekemas mana tapi aku dh puas hati skit la kan..sbb aku dpt dan berjaya buat..hehehe..lenkali aku dh terror aku amek upah jahit manik lak..wat part time..hehehe...ada minat nk tempah??? PM saya tau..kikikiki..harga kena tgk pada jenis manik dan cara jahit..ahahah...kepoyoan betul la aku ni


jahit manik kat hujung lengan jek...

baju adik2..hehehe...ok x??

merdeka kah kita??

salam sahur semua...hari ni dh masuk 22 hari kiter berpuasa dibulan ramadhan...Alhamdulillah..setakat ni kiter dapat menjalani ibadah ini dgn jayanya... InsyaAllah kan.. semoga Allah menerima segala ibadah yang baik yang telah kita buat. amin...

ira rasa masih belom terlambat kalau ira ucapkan selamat hari merdeka kerana hari ni baru masuk 1 september 2010.. bahang dan semangat patriotik kat dalam diri ni masih berkobar-kobar utk menyatakan aku cintakan agamaku, negaraku, diri dan org2 yang aku sayang... menyebut tentang merdeka...apakah kiter sedar erti kemerdekaan yang sebenar?

persoalan yang xmungkin semua org dpt jawab...mmg betul kata adik aku...apakah erti merdeka sedangkan hati dan fikiran masih dijajah seperti zaman jahiliah..?? menyebut dan melaungkan perkataan merdeka namun jiwa dan perasaan tidak pernah merdeka...yang mana kita masih dijajah oleh budaya barat...dan apa yang berlaku kini, kita semua mengagungkan cara barat sedangkan orang barat diluar sana mula mempratikkan cara islam...

merdeka kah kita sekiranya hati kita sentiasa di jajah oleh syaitan,iblis dan hawa nafsu? sudah semestinya tidak... mungkin dahulu kala erti merdeka hanya untuk melepaskan diri dan negara dari dijajah oleh tentera-tentera british dan sebagainya...namun kini kita masih dijajah dalam xsedar apabila kiter banyak mengikut perkara yang tidak wajar dari budaya barat.. menyambut malam merdeka dengan berpesta sehingga sanggup menggadaikan diri...dan kini aku nk tanyer la korang kan...merdeka ke kita bila kes2 buang bayi sgt berleluasa sehingga kan bulan puasa pon ada kes2 macam tu...mmg x merdeka la kan... mana la dieorg ni letak otak dieorg..aku pon xtau..mmg aku sendiri x paham...tension aku dgr berita2 seperti tu...

tp apa2 pun kiter sebagai muslim dan rakyat malaysia hendaklah sentiasa berwaspada..kerana musuh sentiasa ada dimana2 termasuk didalam diri kita..jd merdeka kan diri maka negara pasti merdeka jua...selamat hari merdeka ke 53..

Sunday, August 29, 2010

bila hati dah terpaut...

salam sahur buat korang semua...tetiba je pepagi buta aku nk menaip entry ni...huh!.. aku nk tanye korang ape korang nk buat biler hati korang dh terpaut?? hurmmm... xkisah la terpaut pada apa pon... asalkan terpaut....msti korang nk kan...hahaha... nak nak dibulan ramadhan yg dah tnggal beberapa hari je lagi untuk kiter sama2 meraikan kehadiran syawal bagi menyambut kemenangan kiter dalam berpuasa dengan menahan nafsu kiter.. macam2 korang akan terpaut kan...kan..kan...

aku ni jenis yang kurang nk bershopping...tp biler aku dh start shopping fuhhh!!!... mengalahkan mak datin gak ar... skali blanja pon blh hbs beratus ringgit...tu kadang2 la untuk aku sorang jek..hehehe...tp biasanye barang2 raya utk family yang banyak... tp kiter manusia xlari dari nafsu sendiri kan... biler dh terpaut kat hati, dh berkenan..tgk yg laen pon dh ckp hodoh..hahahah... apa lagi mmg akan amek juga la kan,... jadi lenkali kiter kena terpaut kat barang2 yg mampu kiter beli sudah..kalo x banyak membazir ajek... hahaha...sambil mengingatkan diri sendiri...tp thn ni xde hati nk bershopping untuk raya...tambah lak aku x keje kan...hehehe..xper..next year lak aku shopping sakan...kikikikiki... selamat berpuasa korang...kalo terpaut kat mknan pon korang jgn la pegi bantai beli semua..ada ker org yang nk hbskan??? tepok dada tanya la diri tu... adiosss....

Wednesday, August 25, 2010

jahit manik..

salam semua..
ni nak tanyer..baju raya korang semua dh siap ker?? hehehe... msti korng beli yang siap kat kedai xpon korang dh tempah awal2 kan...

baju raya pertama untuk adik2 aku tu aku dh siap jahit..tp suram la...sebab plain je kan.. so skang nie aku nk jahit manik kat baju tu..hahaha..pandai ke aku?? hentam saja la labu... pandai x pandai pon asalkan baju tu jd cantik dh la kan... ahahha... semalam dh beli manik tp biler balik bilik baru aku perasan ada lagi manik yang x cukup..so xleh la aku nk jahit lagi..heeehhhehe... nnti biler aku dah beli manik yg cukup akan ku jahit manik2 itu...nnti aku letak gambar manik yang aku jahit ok... nnti korang komen ttg jahitan manik aku yek..harap2 menjadi la..hehehe

Tuesday, August 24, 2010

lagu raya telah berkumandang!!

salam semua...pagi-pagi macam ari ni memang sownok kalo dapat dgr lagu raya kan kengkawan...dan td buat pertama kali aku dh dengar lagu raya berkumandang kat radio dh..menandakan ada lagi 15 ari untuk kiter berpuasa dan akan menyambut hari raya aidilfitri...

wah sownok nyer.... tp apakah amalan yang kiter dh buat masa dalam bulan puasa nie??? bnyk x amalan-amalan mulia yang kiter dah buat kengkawan?? raya pon raya gak..tp bulan puasa ni la kiter nak amek pahala berlebih2...hehehee...harap semua amalan baik kiter diterima Allah swt dan kiter akan sentiasa mengamalkan yang baik..jauhkan yang buruk..sbb setan, iblis smua kena ikat bulan2 puasa ni..jd kejahatan malah sifat buruk tu hanya dtg dr naluri hati sendiri hokey!!!...

mau lagu raya gak la...nnti la aku letak ek...mls lg nk godek2 kat mana aku smpn lagu raya..heheehehe

15 hari berpuasa..kes mercun!!!

ari ni dh malam ke 15 la kan..sbb esok dh 15 ari berpuasa..hehehe... pejam celik..pejam celik lagi beberapa minggu lagi dh nak raya...dan dalam sibuk2 kiter membuat amal dan persiapan utk puasa dan raya ni..pagi td aku duk dgr kat radio ada kes budak umur 6tahun mati gara2 mercun meletup kat dalam umah... macamana ada mercun kat dalam umah...?? mesti bapak die yang berniaga mercun ni... ya Allah, manalah letak nye fikiran dieorg ni..dah tau mercun tu merbahaya... jangan disimpan kat dalam rumah..tambah lak kanak-kanak bukan nye tau benda tu bahaya kan..aku rasa makin nak raya makin bnyk kes mercun kat paper nnti..malah skng ni pon undang2 haram maen bunga api utk kanak2 pon dh kuar..ishhh...seb baik aku dh dewasa..eheheh

ishhh..aku pon xpaham... aku ngn adik2 aku ni sememangnye dh di didik x main mercun dan bunga api..papa ngn mama xbagi malah kalo mintak pon xkan dibeli... dieorg ckp wat aper, bakar duit jek..baik beli mkanan..jd kami anak2 yang sangat patuh x main ngn bunga api apatah lagi mercun... kalo duk kat umah pon tengok je jiran2 ngn sepupu main bunga api..adik2 lak..kalo betul2 teringin nak main bunga api mmg senyap lps terawih pegi umah toksedara p tumpang main kat sana..heheheehe... tp selagi xkena kat bdn sendiri papa ngn mama mmg xbising la..kalo dh jd aper2 mmg satu rumah dieorg bising2 nnti...haih....

kenapa la ada bunga api...kenapa la dieorg ni cipta bunga api...tapi bunga api cantik.. aku pon suka tgk..hehehe... tp aku pon skang ni rasa mcm mmg teringin giler nk maen bunga api...syok kot...huhuhu...bunga api jek..mercun mmg aku xkan sentuh..sbb xpandai nk maen pon... besh nye kalo dapat maen bunga api..mcm kanak2 riang la pulak...

buat ibu bapa, sila la tgk2 anak2 anda..moga2 mereka xcuri2 kuar umah nk p main mercun ok...harap dapat beraya satu keluarga dgn aman dan bahagia..hehehe

Monday, August 23, 2010

saya budak baru blajar...

saya budak baru belajar....jadi korang kena sabar ajar aku...

puas...heehhe..memang puas...korang nak tau naper ari aku rasa sangat2 puas ati...hihihihi.... ape agi..1st time kot aku training utk blajar aper itu silat olah raga...selama ni slalu tengok orang masuk gelanggang...selalu bagi sokongan kat kengkawan...tp ari ni perjalanan (permulaan) silat olah raga utk aku bermula...hehehee... disebabkan aku ni slow nk mampus...mmg otak ni lembab skit...kikiki... jadi biler blajar silat olah raga otak dah kena cretive dan cepat pk...haih...susah gak ek...aku memang tabik kat dieorg yang memang berani nak maen silat olah raga....korang memang hebat...=D

Saturday, August 21, 2010

Motivasi di pagi hari!

yesszzzzz!!! pagi ni aku dapat gak bgn awal sahur..sahur..sahur..hehehehe... sahur laksa penang dipagi hari..ape lagi cakit peyut la...haahha...tp dh teringin punyer pasal aku blasah jek...seh baik ade rice cooker so boleh la hangatkan laksa 2...

ya ape kaitan la citer kat atas tu ngn topic aku ni..hehehe....disebabkan aku lom tdo lg pas sahur-subuh ari ni..sebab dh pekena nescafe gak sahur td..jd dgn semangat waja nye aku memotivasikan diri aku dalam sambil2 duk membaca n cari ayat yang sesuai untuk tesis aku di pagi hari ni....
korang nk tengok x aper yang aku tulis???..hihhihi...tarraaaa!!!! nengok la...

nah amek ko..besar2 aku letak..kalo korang xleh baca lagi xtau la kan...

tetiba je semangat ni datang...tapi sekurang-kurangnye shahirah hayati corner terisi jua dgn semangat aku di pagi hari...hahahaha...buat kengkawan semua kiter mesti bersemangat sentiasa..baru kiter leh wat keje..asyik xde mood jek biler mau jadi org yg berjaya ni..hahaha...mcm la aku ni elok sangat..kahkahkah...
anyway enjoy lak ayat2 aku utk diri aku sendiri kat bawah nie...(saje jek nk tunjuk...jd aku akn pastikan aku tunaikan~~~ eiiiii...malu la pulak..korang jgn gelakkan aku tau)



kalo ayat2 tu xbetol aku je yg paham ok..kehkehkeh..sbnrnye aku takut utk game tu...harap aku dapat jd pesilat yg baik...ehehheehe

Friday, August 20, 2010

saya rindu kamu...

rindu nye kat kamu2 nie...auntie teringin nk peluk cium kamu...nk ngomel2 kamu smpi kamu bosan ngn auntie..ahahhaa....rindu la nk dukung kamu..rindu nk wat kamu nangis..kehkehkeh...auntie ni mmg slalu wat nakal ek...hihihiihii... rindu kat baby Azib ngn baby eshan...nnti ada masa auntie jenjalan ke umah kamu yek...bak coklat...hehehe

tomie2..ni bdk eshan masa ni tecit lg...skng ni dh agak kurus die..tnggi plak tu...


baby azib yang putih gebu...hehehe..rindu nk main2 ngn kamu lg..

Wednesday, August 18, 2010

Al-kisah....

korang ingat x peristiwa2 zaman2 kecik dulu...??? sownokkan masa tu..xde masalah nak dipk2 kan...mau makan mintak jek..boleh mintak disuap2 lagi..hahaha.... macamana tetiba je aku boleh teringat kisah zaman aku masa baby, tp mama ngn papa aku yang citer kat aku ngn adik2 aku..hbs dieorg gelakkan aku...

Al-kisah nya...masa tu aku baru berusia baper minggu...sebulan lebih kot... disebabkan mama papa aku kerja so dieorg amek la pengasuh kan...tp dibantu gak ngn maksedara aku...hehehee... pengasuh aku nie mungkin la dengki ngn mata aku yang bulat dn kecomelan aku...die p pakaikan aku lipstik yang merah giler2 tu, pastu pakaikan celak mata kat aku...mama ngn papa cakap muka aku dah macam pelakon opera cina dah time tu..haahhahaa...memang kelakar giler..seb baik aku kecik lagi time tu..so terima aje la ape yang orang p buat kat aku..hahaha...pastu, paling best..aku ni adalah anak yang paling bnyk pengasuh...aku rasa lebih 10 org kot duk jaga aku slalu..termasuk la mak sedara pak sedara...tu xcmpur yg mmg mama papa upah org mengasuh aku kan... nak di jadikan cerita pengasuh aku nie dua org time tu..pastu mereka ni adik beradik...boleh sorang tunggu kat luar halaman rumah, pastu sorang lagi duk kat tepi tingkap... korang tau aper yang dieorg nak buat kat aku...dieorg nak baling2 aku main sambut2...aisey....teruk betul dieorg nie..ingat aku ni bola ke aper..hahaha..mesti dieorg xpernah main baling2 bola..hahahaa...sampai jiran aku p marah dieorg siap menjerit2 lagi...tu yang mama aku citer la kan..sbb aku sangat kecik kot time tu..ahahha...adik2 aku dgr citer ni hbs dieorg gelakkan aku..seb baik xde gmbar yg mcm tu kat dlm album..kalo x lg aku malu..hohohoho...

yang ni pulak mmg kenakalan aku... hehehee...mama ckp aku cepat berjalan...9bln dh boleh jalan dh...ye kot..hahaha..aku pon dh ingt2 luper.. hahaha...=D tingkap kat umah sewa masa aku kecik2 dulu dekat jek ngn bumbung porch keta...dan tingkap tu ada kayu2 halang la kan..aku ni mmg aktif kot..hahaha...ape lagi aku pnjat kerusi pastu tngkap yang ada kayu2 halang tu aku masuk kot celah tu then aku duk merangkak2 kat atas bumbung tu...ahhaha..mama aku duk jerit2 kat aku suh p dekat die...mama cakap aku pegi kat die tp nk masuk kot celah kayu tu xboleh..hahahaa...keluar boleh masuk pulak xboleh..lawak betul...hehehe..ape xnyer mama kata aku masuk mengiring, tp nk kuar p kat mama aku berdepan ngn die mcm nk peluk nk didukung kan..ahahhaa...biler pk2 kisah time aku kecik2 ni sangat la teruja...hahaa..mmg kelakar dan sangat la nakal budak shahirah hayati ni...hehehehe..

semalam, aku kuar ngn en din yang mana bekas site supervisor aku masa aku keja kat site UTM dulu...org nk banja mkn..jgn ditolak...kami pegi McD bandar baru bangi ja...nk ke Alamanda dh lmbat...asalnye nk bak c'din jenjalan sbb die xpernah jln2 kat putrajaya..hihihi...aku dh anggap die macam sorang ayah la kan..sbb die pon xde anak..hahaha...mmg patut dianggap mcm ayah or pakcik pon..kikikiki..sorry ek c'din...mcm2 die citer kat aku...kesah2 lama pon nk dibongkar...

c'din: ira, awak ingtkan dulu kan saya dh cakap kalo pakwe awak tnggalkan awak, awak jgn kecewa, awak jgn nangis...

aku: ye la...saya ingat, sob sob...c'din saje je nk wat saya nangis..(tp xnangis pon)

smpai kat McD..aku order makan, time mkn citer lg...

c'din: awak ni ira kalo awak xdapat laki yang boleh manja kan awak mmg xaman awak...

aku: naper lak c'din?? (dengan penuh tanda tanya ni)

c'din: awak tu walaupon anak yang tua, tp manja mengalahkan anak yang bongsu...manja sangat2...

aku: sengih jek(dalam ati; haih! saje nk kena kan aku..tp cikgu lan pon slalu ckp aku manja gak..adoiyai)

biler aku pk2 balik..mungkin sbb aku dari kecik ramai yang sayang aku, yang jaga aku, yang asuh aku, yang boleh aku bermanja2,yang boleh aku suh dukung2...jd dh kekal smpai ke tua...huhuhu...tp mungkin gak aku lg manja dr adik aku yang bongsu...hehehe...bukan yang bongsu je..kira mmg mengalahkan smua adik2 aku la tahap kemanjaan nye..ahahhahaa....even aku dh besar pon aku suh mama suap aku nasik lagi..kehkehkeh...adik2 aku xdapat mcm gitu..hahahaa...sownok...

tp malang la bagi laki yang bakal jadi tunang @ suami aku nnti..hahaha..maaf yek kalo saya ni mudah menitiskan air mata...time aku marah2 org pon bukan dieorg yang nangis..tp aku yang nangis...hahaha...lawak betul si shahirah hayati ni...banyak lagi aku nk citer..nnti lenkali aku citer lagi ek...hhaha...

Tuesday, August 17, 2010

lari laju-laju..

ari ni dh hari ke-8 kiter berpuasa...pejam celik pejam celik, sekejap nyer...dh bnyak ker amalan baik aku pada bulan puasa nie...semoga Allah terima smua amalan baik kiter kan...hee...

hurmmm...pernah x korng rasa nak lari sekuat-kuat hati, nak terbang setinggi yang mungkin, nak menyelam sejauh yang mungkin ke dasar laut...pernah x?? terutama biler kiter ada matlamat nk dicapai... kalo boleh nak bekerja 24jam tanpa henti...dan aku pernah kot...nak sangat2 capai matlamat aku, rasa mcm nak capai time tu gak..hahahaha...nk lari sekuat dan selaju yang boleh jadi aku boleh atasi semua org dan berada di tempat yang 1...ahahhaa... tp kehidupan kiter ni ada naik dan turun kan..ada pasang surut... hahaha...selagi kiter x putus asa dan sentiasa percaya Allah akan bg yang terbaik utk kita maka pasti akan tercapai gak cita2 kita...

dan kali ni, aku nk lari sekuat dan selaju yang mungkin...nak gapai master's yang aku 2...so nnti boleh aku cari keja...cian kat parents nk tanggung aku..huhuhu..sampai biler kan... jd aku mesti berusaha utk lari sekuat dan selaju yng mngkin...InsyaAllah pasti aku berjaya hbs kan... semangat ni...hahaa

hujan rahmat di bulan puasa...

balik UKM je mesti ujan..duk kat umah nk jmpe ujan pon agak la jarang2..malam ada la hujan kan..tp kat sini..tiap2 petang ujan...hujan rahmat di bulan puasa kot...sekurang-kurangnya kiter smua xla lapar sgt menanti waktu berbuka terutama untuk adik2 yang baru nak belajar berpuasa kan..hehehe... tp hujan petang semalam sangat lah lebat...semalam seb baik aku x diterbang kan oleh angin bersama-sama ngn payung aku...hai...kalo x ntah mana dah aku tercampak..mmg dh nyaris2 dah semalam...takut betul...berpayung pon macam x berpayung..habis basah kuyup...hehehe...macam dh mndi ujan dh... tp paling kelakar masa kami pegi beli mknan kat cafe.. minah n pak arab ni (aku rasa iran) mandi ujan kat tgh2 area kat ngn cafe tu..ya Allah...aku tau la tempat korng nk dapat hujan punyer susah..tp korng pon kena la beringat ni tempat umum..bukan nye persisiran pntai nk wat free show...sabar je la...hahaha...hurmm..nmpknye aku kena suggest kat UKM supaya buat satu kawasan mndi mnda tertutup utk org yg xpernah mndi hujan...tp aku pon suka mndi hujan...hahahhaa...

Monday, August 16, 2010

nenek...

morning smua...pagi2 selasa yang indah ni korng mesti sebok ngn keja masing2 kan..hhahha..xper2.meh sini baca kisah aku..kasik release tension dan kasik otak kamu2 smua xserabut...hehehe...patutnya entry ni aku dh lama nk tulis..tp disebabkan last week aku duk kat umah yang x berinternet dimana pihak tm ckp xleh pasang internet jadi aku smpan ja hajat aku tu..dan tetiba masa mndi tadi aku teringat pasal entry yang aku nk tulis ni...

korang pasti ada nenek atau atok lg kan... pernah x kamu smua duduk serumah dengan nenek dan atok kamu masa die sihat walafiat..dan ketika die sakit teruk2...huhuhuhu... sedey la pulak aku nak citer... mngkin Allah nk bgtau aku nenek aku sakit sbb tu aku tergerak hati nak balik kampung seminggu baru2 ni...ye la papa aku xkan cakap kalo die sakit ke nenek sakit ke apa kan..xnk bagi kiter risau.. rupa2nya nenek aku yang sorang tu dah buta....adik aku ckp (bakal doc) ada selaput kat mata die..aku x sure nama penyakit nye sbb aku tgk kad yg doc tulis pon aku xpaham..sbb tulisan macam cacing jer smua..hahaha..maaf ye doc.. adik2 lak selalu kacau nenek aku..saja wat gurau2 kan..

adik: mok napok dok brapo ni?? mok napok dok gapo ni...??

nenek aku: napok...dok tau brapo...(dengan sifat degil die)

hahaha...kadang2 adik2 suka kacau nenek aku time bagi ubat..die kena mkn ubat 4 biji sekali sehari..ubat nye kecik jek...dan ada skali tu adik aku yg perempuan ni nk uji nenek aku...die letak gula2 (coklat susu) agak besar skit saiznye dr ubat tu...

adik: mok hoh ni ubat (sambil letak ubat kat tangn nenek aku pastu die gelak2)

nenek aku: bakpo besar jah ubat ni..ubat gapo pulok...??

adik dan aku: hahahaha..tu coklat susu la...(kami gelak jer)
jahat betul aku ngn adik aku...hehehehe

nenek aku ni agak keras kepala gak kadang2...ari tu die masuk toilet sorg2 xmo mntak tolong..last2 keluar dari toilet dah bengkak2 dahi ngn bibir die..sbb terhantuk kat pintu gara2 nk amek kain batik die..menggagau x jmper kan...dan satu ari tu aku mandikan nenek aku..dia ckp malu..sbb nk mndi naked la kan..hehehe...aku pon ckp kat die

aku: nak malu ape nyer..aku pompuan mak pon pompuan (kami mmg panggil nenek kami tu mak)...nak bogel..bogel aje la..cucu mandikan kot..

nenek aku: ye lah...

aku: mok ni sabun ni...mari kakak gonyoh blakang mok..

pastu aku mndi kan die, sabun kan badan die,kaki die..bukan nak kata aku ni budak baik ke apa kan..tp masa aku mndikan die hati aku tetiba sebak..sedih... sbb aku terfikir..kalo aku berada ditempat nenek aku sekarang, adakah anak2 dan cucu2 aku akan buat perkara yang sama macam aku buat kat nenek aku.. ada x org yang nak jaga aku tika aku betul2 perlukan pertolongan mcm nenek aku..sanggup kah anak2 aku pelihara aku kat umah dieorg bersama cucu2 aku nanti.. smua tu bermain kat otak aku.. melihat kan keadaan nenek aku yang hanya mempunyai 4 anak yang smua nya lelaki..yang mana dieorg ni lg la kot nk pimpin tok masuk toilet mmg sah2 x kot..msti suh bini ngn anak2..paksedara aku pon datang cuma tanya khabar gitu ja..kot ye p duk sebelah nenek aku picit2 ke urut2 ka..ni smua bini ngn anak2 yang buat..

kadang2 aku pelik ngn sifat org lelaki..mereka ni nk dilayan baik tp macamana layanan mereka kat perempuan lak...hahaha...tepuk dada tanya sendiri la yek..

aku bgtau kat kwn aku ni,

aku: sedih la..tgk nenekkan..terfikir kalo aku pon susah mcm tu ada org nk jaga ke x..

kwn aku: kalo kiter wat baik kat parents (org tua kita) xsmestinya mak ayah la kan, mesti anak2 n cucu2 kita pon layan kita dengan baik..InsyaAllah...

tp biler aku pk balik, aku yang ada 9 org adik beradik ni pon dh pelbagai ragam n perangai masing2.. biler dh kawen,duk jauh2 keje nnti boleh kah duduk sebumbung dan borak2 macam sekarang... mcm seorg kawan.. hurmm...smua tu buat aku terfikir...kalo aku dh kawen ikut suami, saper la nk jaga mama papa pas ni..mesti mama papa bosan duk umah sunyi jer..sbb nanti kesemua 9 anak2 die akan keje dan mungkin duk jauh2..balik kampung skali sekala time raya..tu pon nk kena gilir2 sbb nnti smua dh kawen kan...huhuhu..jauh betul pemikiran aku nie..aku berharap aku dan adik2 akan dapat jaga mama ngan papa dikala mereka perlukan bantuan tu...sob..sob.. sedey la pulak...korang jgn nangis2 tau...hahaha

puasa ke 4...

aku saja tuju kan entry ni buat adik2 aku yg xdpt blk umah dan duk jauh merantau kat negara org la kan...best wei balik buka kat umah..hahahaha...sownok2...korng tgk aja la gmbar2 kat bwh nie yek...

lauk nye adalah: lokan masak pedas letak serai, ikan bakar ngn air asam yng pedas itu, nasi kerabu dan daging goreng...mmg meletop lah..hehehehe..padan muka korng sbb korng xmo balik..kehkehkeh...

perlu kah???

perlu kah??? perlu ka aku add balik orang yang buang aku jauh2 dari hidup dia, sedangkan aku baru ja dapat tenangkan hati, minda, jiwa raga bakul dan seangkatan dgn nya skali la kan smpi aku boleh idup gembira dan ketawa seperti sekarang... kenapa dulu tinggalkan aku jatuh terjelepok rasa macam patah semua tulang temulang aku, tinggalkan aku dengan bawak smua semangat aku, pastu tetiba muncul depan mata aku balik... xpuas lagi ka buat aku sedih...sampai bengkak2 mata aku macam kena penumbuk... xpuas lagi ka buat aku terseksa..merana...buat aku jadi separuh gila dan tetiba muka ko terpampang kat screen laptop aku ni...adoi... perlu ka ko datang balik dalam hidup aku sedang kan ko mintak supaya aku pergi jauh2..macam halau ayam...shuh!shuh!shuh!... p main jauh2..hahaha... hanya Allah jer yang tau apa yang aku rasa...hanya Dia jer yang tau tiap2 doa aku... ya..mmg aku sentiasa doakan utk kebahagian dan kejayaan hidup ko... dan ya...mmg dulu aku simpan harapan tu...smpai la smua nya hancur berkecai xleh nk gam2 nk tampal pon dh xboleh...sbb lagi aku tunggu lagi bodoh aku jadi nya... lagi aku simpan harapan tu lagi sedih aku...lagi kecewa aku..lagi aku rasa aku ni sgt2 teruk... hahaha... mcmana x rasa teruk kan kalo org tngglkan kiter tp alasan nya lngsung xleh diterima pakai... mcm xde alasan kukuh ja.. tp ko pon dh bahagia kan... dh dapat keje baru..dh berjaya kot sekarang..Alhamdulillah...syukur.. aku bangga sbb ko berjaya kan.. plg kurang doa2 aku utk ko Allah makbulkan juga..amin... aku sedar aku ni bnyk kekurangan pon...jd aku anggap mmg aku xlayak utk ko kan... saper la aku jika nk dibandingkan dgn si dia ek..hahaha...

skang ni aku dh idup gembira...dgn family, kawan2 dan mereka smua sentiasa bg semangat kat aku...jadi aku dh x ber air mata lg..hahaha... dulu nk tdo, nk solat, kadang2 dalam solat pon ko muncul smpai aku rasa idup aku dh x tenang...dh musnah.. smpi aku xdapat nk rasa apa yang ada dalam hati aku... mengalah mungkin itu yg terbaik utk aku...dan aku nk mengalah dari mengejar impian aku yg dulu yang entah kemana dh ilang... aku x nk cari impian yg dh tngglkan aku..so aku kena bina impian yg baru...

kalo ko baca entry ni..aku mntak maaf la kan..kot2 ko masih rasa benci kat aku..dan aku harap aku x dibenci..sebab aku xsuka org benci aku..kalo aku wat salah bgtau..InsyaAllah aku betulkan...sbb aku ni manusia biasa yg mmg sentiasa akan buat kesilapan..tambah lak aku ni insan yang lemah..pasti la setan2 ngn iblis2 suka nk menghasut kan... semoga Allah sentiasa lindungi aku, family aku, family2 yg aku sayang, kawan2 aku dari hasutan setan dan iblis dan lindungi kami smua dari kesesatan dan api neraka...amin...

Wednesday, August 11, 2010

kueh abg Razi, Kak Pina, dan Kak ila

hahahaa..hai smua..sorry lama benau aku x bercerita kan..ehhehee..sbrnya kan..bukan xmo citer tp tenet pon xdak kat umah..ni duk kat umah mak sedara aku dibulan2 puasa nie..hehehee... tumpang tenet ja...

citer pasal puasa pasti akan citer pasal raya dan kueh raya..hahaha
sebut2 pasal kueh raya kan kengkawan..ni aku nk tunjuk abg n akak2 yang sangat aku kagumi duk wat lab geo ari2..hahaha... dieorg ni dh pakar buah kueh..tp kueh smua pakai tanah da...hahahaah...x caya tengok gambar ni...

percaya x?? dieorg wat kueh tu...

Tuesday, August 3, 2010

senyuman kembali terukir..

mcm xmo bgtau..tp nk kasik tau gak...akhirnya, senyuman kembali terukir dibibir aku... dugaan yang ditempuhi Allah sertakan padaku sahabat dan rakan2 yang sangat memahami malah memberi semangat utk aku kembali ceria...aku bersyukur pada Mu ya Allah.. moga lepas ni aku akan sentiasa dilindungi dan dirahmati olehNYa.. dan kebahagian pasti akan hadir dlm hidup aku... aku gembira!! hehhee... sangat2 gumbira...yeay!!!

need a lot..

since my brother bought me couple of books for me to read..so i got to find more 'penanda buku'..  want to find at MPH soon..hehehe..so it make me easy for reading... ni aku baca2..luper dh kat mana bile mau sambung balik..adoi yai...

anybody wanna treat me penanda buku?? hihihi

Monday, August 2, 2010

presents from canada!!! yeay!!

thanks a lot to my brother..hihihi... all of us get to be ready for all books u buy la...hahaha..i got 2 books to read as a presents from canada..hahaa... what kind of books...hurmm i think i'll show it later.. and will described a bit about those books.. hehehe.. wait for next next and next entry..hahaha.. but... a set of dragon ball series of comics he bought and i might be more interested to that book..hahaha... * sorry ler..kamu beli kan aku buku bnyk sgt la* heehehe

and ofcourse my mom get a set of corell...it's my speeling correct or not?? hehehe.. rectangle shape.. wow..kat malaysia mahal tu.. as long as my mom happy dieorg ni mmg belikan aje..hehehe...dah setahun adik aku x balik...aku rindu sama kamu la...mau gadoh2 n berebut tv mcm dulu2..hihihihi...

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day