Thursday, May 6, 2010

Pengajaran buat semua...

halllooooo...hhehehe..di hari jumaat yg sungguh indah nie alangkh sownok nye dpt b'window2 shopping..kukuikui...duit pon xdak apa mcm mau shopping..nk window pon xlepas..hahhahaa..

sebut2 pasal shopping lah kan...aku sgt teruja melihat masyarakat kite skang b'giat aktif b'niaga melalui blog...or aku boleh simpulkan kat sini online shopping lah kan...mmg sownok giler b'online shopping nie..sampi satu tahap xsedar b'belanja online lg bnyk dr shopping kat mall...hmmmm...

kira nk share ceritalah kan...minah libya nie mintak tolong aku belikan secara online lah kan..dh siap order n org sana pon dh confirm order payment dh buat n confirm delivery kan...tup2 ckp dlm 7hari jek...tp last2 aku kena tunggu dekat 3 weeks kot...wah2 bnyk ko punyer cekadak yek..ahahahha...byr mahal kot..kalo stakat singgit tu xper lah nk kira halal..hahahha...

and ape yg aku plng geram aku mintak awal2 no parcel utk aku trace die x kasik sedangkan status dh delivery...aku pon x tau mcmana dieorg handlekn smua proses 2...agak susah aku nk trace brg itu smpi biler...but last2 smpi dh 2 3kali aku mail kat die baru die kasik no nye..n brg yg diorder telah smpi ke bangi..

tp problem nya...biler aku check kat opis kolej aku nie leh pulak die ckp x de call letter from post office..sedang kan kat tracking form yg aku print out ckp ade..ape lg..aku b'susah payahlah terus ke poslaju bandar baru bangi opis...n kat setengh jam aku kat situ org kat situ pulak ckp sepatutnya barg nie dh ada kat UKM nie dik...

aku ape lg...huh!!!!! dgn tanda tanya skali ?????? hbs tu nape aku pegi opis die ckp xde surat suh amek barg...so org tu ckp n suh aku ke pos opis UKM lak...tp disebbkan dh lewat aku terus blk lah kan..opis pon dh tutup...

n pagi2 nie dgn semangat b'kobar2 nk settlekan mslh parcel yg entah dimana nie..aku terus ker opis lg n mmg xde surat...lepas tu aku terus ke pusanika pegi pos opis nk tanya kot2 mmg ada kat situ kan...n Alhamdulillah mmg ada n makcik kat pejabat pos ckp dieorg ada bg call letter n barang nie pon dh sampi lama dh..huhuhuh...tension betul aku mendengarnya...SIAPA HARUS AKU PERSALAHKAN???? KOLEJ OR POST OFFICE...???

tp tahniah gak kat post office sbb barang 2 xhilang...n selamat smpai kat tangan penerima...wah2... 

pengajaran buat mereka yg suka membeli secara online:
1. sila pastikan anda mendapat no tracking utk memastikan kedudukan brg yg diorder
2. sekiranya perkhidmatan itu tidak memberi perkhidmatan tracking parcel anda xusah nk gedik2 beli wat hbs duit jek..kot2 kena tipu nnti..
3. kalo brg tu berharga pastikan peniaga t'sebut menghantar secara b'kotak or dgn bungkusan yg selamat dr t'kena air mahupon pecah..

pengajaran buat peniaga secara online:
1. sila pastikan customer anda dpt no tracking parcel mereka setelah kamu mmbuat penghantran..kalo x nnti asyik mkn duit caci maki org jek..sbb brg dpt lmbt or mmg xdpt lngsung...nk ke kamu mkn duit gitu....???
2. sila buat kemaskini mengenai penghantaran n delivery..kalo boleh keep in touch ngn custumor..tanya dieorg barang tu dh sampi ke belom..kan senang..kamu pon x payah nk risau org maki hamun...

2 comments:

Yunne Osman said...

ira, kesimpulan lain kali soh maryam beli sendiri... haha

ShaHiRah HayAti said...

tau x per..tp kalo die beli sendiri nnti yg naek peningnye kiter gak kak...bukan die tau pos opis nyer kat mana...hahhhhahahaha

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day