Monday, August 16, 2010

nenek...

morning smua...pagi2 selasa yang indah ni korng mesti sebok ngn keja masing2 kan..hhahha..xper2.meh sini baca kisah aku..kasik release tension dan kasik otak kamu2 smua xserabut...hehehe...patutnya entry ni aku dh lama nk tulis..tp disebabkan last week aku duk kat umah yang x berinternet dimana pihak tm ckp xleh pasang internet jadi aku smpan ja hajat aku tu..dan tetiba masa mndi tadi aku teringat pasal entry yang aku nk tulis ni...

korang pasti ada nenek atau atok lg kan... pernah x kamu smua duduk serumah dengan nenek dan atok kamu masa die sihat walafiat..dan ketika die sakit teruk2...huhuhuhu... sedey la pulak aku nak citer... mngkin Allah nk bgtau aku nenek aku sakit sbb tu aku tergerak hati nak balik kampung seminggu baru2 ni...ye la papa aku xkan cakap kalo die sakit ke nenek sakit ke apa kan..xnk bagi kiter risau.. rupa2nya nenek aku yang sorang tu dah buta....adik aku ckp (bakal doc) ada selaput kat mata die..aku x sure nama penyakit nye sbb aku tgk kad yg doc tulis pon aku xpaham..sbb tulisan macam cacing jer smua..hahaha..maaf ye doc.. adik2 lak selalu kacau nenek aku..saja wat gurau2 kan..

adik: mok napok dok brapo ni?? mok napok dok gapo ni...??

nenek aku: napok...dok tau brapo...(dengan sifat degil die)

hahaha...kadang2 adik2 suka kacau nenek aku time bagi ubat..die kena mkn ubat 4 biji sekali sehari..ubat nye kecik jek...dan ada skali tu adik aku yg perempuan ni nk uji nenek aku...die letak gula2 (coklat susu) agak besar skit saiznye dr ubat tu...

adik: mok hoh ni ubat (sambil letak ubat kat tangn nenek aku pastu die gelak2)

nenek aku: bakpo besar jah ubat ni..ubat gapo pulok...??

adik dan aku: hahahaha..tu coklat susu la...(kami gelak jer)
jahat betul aku ngn adik aku...hehehehe

nenek aku ni agak keras kepala gak kadang2...ari tu die masuk toilet sorg2 xmo mntak tolong..last2 keluar dari toilet dah bengkak2 dahi ngn bibir die..sbb terhantuk kat pintu gara2 nk amek kain batik die..menggagau x jmper kan...dan satu ari tu aku mandikan nenek aku..dia ckp malu..sbb nk mndi naked la kan..hehehe...aku pon ckp kat die

aku: nak malu ape nyer..aku pompuan mak pon pompuan (kami mmg panggil nenek kami tu mak)...nak bogel..bogel aje la..cucu mandikan kot..

nenek aku: ye lah...

aku: mok ni sabun ni...mari kakak gonyoh blakang mok..

pastu aku mndi kan die, sabun kan badan die,kaki die..bukan nak kata aku ni budak baik ke apa kan..tp masa aku mndikan die hati aku tetiba sebak..sedih... sbb aku terfikir..kalo aku berada ditempat nenek aku sekarang, adakah anak2 dan cucu2 aku akan buat perkara yang sama macam aku buat kat nenek aku.. ada x org yang nak jaga aku tika aku betul2 perlukan pertolongan mcm nenek aku..sanggup kah anak2 aku pelihara aku kat umah dieorg bersama cucu2 aku nanti.. smua tu bermain kat otak aku.. melihat kan keadaan nenek aku yang hanya mempunyai 4 anak yang smua nya lelaki..yang mana dieorg ni lg la kot nk pimpin tok masuk toilet mmg sah2 x kot..msti suh bini ngn anak2..paksedara aku pon datang cuma tanya khabar gitu ja..kot ye p duk sebelah nenek aku picit2 ke urut2 ka..ni smua bini ngn anak2 yang buat..

kadang2 aku pelik ngn sifat org lelaki..mereka ni nk dilayan baik tp macamana layanan mereka kat perempuan lak...hahaha...tepuk dada tanya sendiri la yek..

aku bgtau kat kwn aku ni,

aku: sedih la..tgk nenekkan..terfikir kalo aku pon susah mcm tu ada org nk jaga ke x..

kwn aku: kalo kiter wat baik kat parents (org tua kita) xsmestinya mak ayah la kan, mesti anak2 n cucu2 kita pon layan kita dengan baik..InsyaAllah...

tp biler aku pk balik, aku yang ada 9 org adik beradik ni pon dh pelbagai ragam n perangai masing2.. biler dh kawen,duk jauh2 keje nnti boleh kah duduk sebumbung dan borak2 macam sekarang... mcm seorg kawan.. hurmm...smua tu buat aku terfikir...kalo aku dh kawen ikut suami, saper la nk jaga mama papa pas ni..mesti mama papa bosan duk umah sunyi jer..sbb nanti kesemua 9 anak2 die akan keje dan mungkin duk jauh2..balik kampung skali sekala time raya..tu pon nk kena gilir2 sbb nnti smua dh kawen kan...huhuhu..jauh betul pemikiran aku nie..aku berharap aku dan adik2 akan dapat jaga mama ngan papa dikala mereka perlukan bantuan tu...sob..sob.. sedey la pulak...korang jgn nangis2 tau...hahaha

5 comments:

Anonymous said...

huhu...
jangan bimbang kak..
aku duk rumah jaga mama ngan papa..
malas nak nikah..tak balik modal...
...aku nikah dgn org dekat jah pun kalu aku nikah la dan kalau ada org nak ko adik mung nie!
tapi cian ko mok kak wan wat gitu...
ada ko patut....huhu

shafiq said...

huhu...
jangan bimbang kak..
aku duk rumah jaga mama ngan papa..
malas nak nikah..tak balik modal...
...aku nikah dgn org dekat jah pun kalu aku nikah la dan kalau ada org nak ko adik mung nie!
tapi cian ko mok kak wan wat gitu...
ada ko patut....huhu

ShaHiRah HayAti said...

hahahaha...nati aku ghoyak ko papa nge mama mung nok nikoh nge org dekat2 jah...hahahahaa...padahal dio tu dok tahu lagi kejo mano..hahaha

shahmi handsome said...

tu org panggil cataract kakak wesss~~~
ak doa jer la moge mok sihat..
mama royak mok operate..
biler???

ShaHiRah HayAti said...

operation xtau lagi biler la wei...lantak la katarak ker aper ke..yng pnting kasik blood presure tu turun dulu...hohohoho

get a song here now

two is better than one

adsense

Health Tip of The Day